Braakland naast Elckerlyc wordt Flieflottertuin

Op dit stuk ten zuiden van Elckerlyc komt de vlindertuin. © Stefaan Lernout
Redactie KW

Naast woonzorgcentrum Elckerlyc in Wevelgem ligt een braakliggend stuk grond dat de komende maanden tot een groen pareltje zal omgevormd worden. De grond van het OCMW wordt in samenspraak met Elckerlyc ingericht tot een kleurrijke vlindertuin, met ruimte voor vlinderweides, hoogstammige bomen, zitbanken en een sneukelbos. De nieuwe tuin kreeg de naam ‘Flieflottertuin’ mee, naar een oud dialectwoord voor vlinder.

WZC Elckerlyc ligt midden in een woonwijk. Waar op het braakliggende land langs de noordzijde woningen worden gebouwd, komt er op een 3.000 vierkante meter groot terrein aan de zuidzijde een vlindertuin. De bewoners en de omwonenden zullen kunnen genieten van een groene oase van rust, waar heel wat vlinders de nectar komen zoeken, maar ook bijen en vogels zich thuis zullen voelen. Rollators en rolwagens kunnen makkelijk tot in het midden van de tuin. Er worden ook zitbanken voorzien.

Najaar en voorjaar

De aanplant zal in verschillende keren gebeuren, afhankelijk van de beschikbaarheid van het nodige plantgoed. In het najaar wordt de aanplanting van bomen en planten voorzien. In het voorjaar komen daar nog eens een aantal vaste planten bij en worden nog bloembollen geplant.

Aan de rand met het woonzorgcentrum komen enkele bomen, zoals de amandelboom, en kruiden zoals lavendel, oregano en munt. Verderop kom je terecht tussen de bloemen, zoals Phlox lilac Flame, Malva Blue Fountain, Achillea Paprika of Chrysanthenum Dernier Soleil. Stuk voor stuk soorten die winterhard zijn en afwisselend bloeien.

Helpende handen

Achteraan in de tuin komen een aantal bessenstruiken – zwarte bessen, rode trosbessen, vlierbesstruiken – en een hazelaar. Tenslotte wordt nog een sneukelbos aangeplant.

De kosten voor dit project worden geraamd op ongeveer 30.000 euro. Dat is onder meer voor de voorbereidende werken. Helpende handen zijn meer dan welkom. Er worden plantmomenten georganiseerd in het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022. (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier