Boxing Club Menen: “Onze trainingen zijn niet volledig stilgevallen”

Bij boksteam Fettah Menen werden de trainingen opgesplitst in twee groepen. (foto WO)
Redactie KW

Ook in Boxing Club Menen is trainen sinds kort opnieuw toegelaten, zolang het maar contactloos gebeurt. “Erg vervelend voor een bokser, maar het is nu eenmaal zo”, zucht voorzitter Kurt Platteeuw. “Alleen onze allerjongsten tussen 8 en 12 jaar oud kunnen voluit trainen, bij hen is fysiek contact wel toegelaten.”

“Eigenlijk zijn onze trainingen nooit volledig stilgevallen”, verklapt Kurt Platteeuw (50). “Tijdens de lockdown gaven we onlinetrainingssessies en die werden gretig gevolgd. Virtueel bleken we plots meer leden te tellen dan we in werkelijkheid hebben.”

Samen met Chouiab Fettah richtte Kurt in 2017 een kickboksclub in Menen op. Inmiddels telt de club, met sporthal Badhuis als thuisbasis, 120 leden. “Maar we zien ons meer en meer genoodzaakt om bijkomende leden te weigeren, omdat onze sportzaal te klein wordt. De afstandsregels voor corona, samen met de gloednieuwe boksring die er straks komt, maken dat plaatstekort alleen maar erger. Gelukkig heeft de stad ons nu een tweede zaal toegewezen. Die kan toch enig soelaas bieden.”

Televisieploeg

Toen de boksclub in februari met enkele Europese titels huiswaarts keerde van het EK kickboksen in Birmingham, leek dat succes de club een serieuze boost te zullen bezorgen. “Zelfs een televisieploeg van het VRT-journaal kwam langs en die reportage weekte heel wat los. Sponsors waren geïnteresseerd om met ons in zee te gaan, maar jammer genoeg zagen we die opflakkerende interesse bruusk tenietgedaan door de coronacrisis”, betreurt Kurt.

Geen rancune

Sportieve prestaties zijn voor ex-bokser Kurt Platteeuw niet de belangrijkste beweegreden om de Menense boksclub te runnen. Als politieagent merkte hij dat heel wat jongeren in Menen doelloos rondhingen op straat.

“Mijn hoofdbedoeling is om die jongeren van straat te houden en op het rechte pad te brengen. Hier komen jongens en meisjes van allerlei nationaliteiten trainen. Probleemjongeren vinden in het kickboksen een ideale uitlaatklep, kinderen met autisme bloeien openen en kinderen met een moeilijke thuissituatie herwinnen hier hun zelfvertrouwen. Het andere uiterste van het spectrum vind je evengoed terug in onze boksclub. Want ook voor een criminoloog of een spoeddokter is boksen een geschikte uitlaatklep om zich af te reageren. Hier valt niemand uit de boot. Iedereen is welkom en krijgt gelijke kansen ongeacht sekse, afkomst of religie.”

Eerbied en respect

Eerbied en respect vormen dan ook dé sleutelwoorden van Boxing Club Menen. “Ik sta erop dat iedereen bij aankomst en vertrek op de club elkaar een hand geeft of – in deze coronatijden – een voetje of een elleboog. Ik wil geen rancune zien na een onzacht contact op de trainingsvloer. Het is belangrijk dat mijn boksers respect tonen voor elkaar en als vrienden de boksclub verlaten.”