Boven De Wolken na mokerslag: “80 procent van inkomsten kwam van Warmste Week”

Anneleen Fransen heeft begrip voor de beslissing van StuBru, maar maakt zich wel zorgen over hun vzw. (Archieffoto Christophe De Muynck)
Bert Vanden Berghe

Boven De Wolken, de vzw die sterrenkindjes fotografeert, reageert ontgoocheld op de beslissing van StuBru om geen geld maar vrijwilligersuren te verzamelen met hun Warmste Week. Voor de organisatie betekent dat een bedreiging van hun verder voortbestaan. Al zijn ze ook hoopvol: “Er werden al nieuwe acties op poten gezet intussen.”

Je durft het je haast niet inbeelden: wat de mooiste dag van je leven moet worden, wordt een nachtmerrie als je je kind al verliest tijdens de zwangerschap. Je wereld staat stil en opeens moet je afscheid nemen van iemand die de rest van je leven onder je vleugels zou zitten. Mensen die het al meemaakten of het van dichtbij zagen, weten het als geen ander: je probeert nog elk detail in je op te nemen, elk beeld vast te houden. Dat laatste is iets wat de vzw Boven De Wolken doet sinds 2016. Sharon Geirnaert, mama van een sterrenkindje, en Anneleen Fransen, die als vroedvrouw werkte in Oostende, besloten een organisatie op poten te zetten waarbij ze fotografen verzamelden die vrijwillig op pad gaan om sterrenkindjes te fotograferen. Vandaag zijn dat een 250-tal fotografen.

De fotografen werken dan wel vrijwillig, maar de organisatie kost handenvol geld aan kilometervergoedingen, verzekeringen en vorming. Als niet gesubsidieerde vzw keken ze elk jaar halsreikend uit naar de acties van De Warmste Week. Alleen besloot StuBru om dit najaar in te zetten op ‘projecten om elkaar te helpen’, waarmee ze een andere soort solidariteit proberen aan te werken. Concreet: geld staat niet langer voorop. Terwijl dat geld wel levensnoodzakelijk is voor vzw’s als Boven De Wolken. Letterlijk zelfs, laat Anneleen weten, vanuit haar vakantie in Duitsland (“maar Boven De Wolken gaat altijd met mij mee”). “Gisteren hadden we een heel slechte dag en zijn er heel wat tranen gevloeid. We wisten van niks. We kregen intussen ook een begripvol telefoontje van StuBru. Omgekeerd begrijpen we hen ook natuurlijk, maar dit nieuws is een zware dobber. We worden gesponsord door Dela tot eind dit jaar en natuurlijk zijn er ook donaties, maar zo’n 80 procent van onze inkomsten komt van de Warmste Week.”

“Een oproep weigeren, dat kan je gewoon niet maken”

Het gaat al snel over een 300.000 euro, een bedrag dat niet meteen weer opgehaald wordt. “Vandaag zijn we al opnieuw wat hoopvoller”, klinkt het. “We kregen intussen al enkele telefoontjes van mensen die een actie willen opzetten voor ons. Daar zijn we heel blij mee, want met de vzw stoppen is voor ons geen optie. Sharon en ik hebben een pact gemaakt dat we geen enkel telefoontje onbeantwoord laten.”

En dat zijn er al wat. Dit jaar zullen er dat zo’n 800 zijn, wat betekent dat gemiddeld 2 personen per dag bellen met de vraag of er een fotograaf kan langsgaan. “Eerlijk, zoiets kán je niet weigeren. Onmogelijk. Wat we doen, is zó waardevol. Dat bewijzen de vele reacties en prachtige brieven achteraf steeds weer. We gaan nu heel creatief uit de hoek moeten komen, maar onze basis willen we absoluut behouden.”

Bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligers was vanmiddag niemand bereikbaar.

Hier kan u recent interview lezen met Anneleen in het begin van de coronaperiode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier