BOV-coach Valerie Beckers: “Door lockdown reinig ik nu de warenhuizen”

Valerie Beckers is technisch werkloos en ontsmet dagelijks vijf Colruyt-vestigingen. (foto GC)
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Van een carrièreswitch gesproken. Valerie Beckers (23) werkt normaal als Bewegen Op Verwijzing-coach (BOV) in Waregem waarbij het haar taak is om mensen tot een actiever en gezonder leven te stimuleren. Al mag dat even niet meer door het coronagevaar en doet ze nu tijdelijk een totaal andere job.

Valerie Beckers (23), Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen, was amper een aantal maanden bezig als BOV-coach in Waregem toen de lockdown light haar verplichtte om alle activiteiten tijdelijk stop te zetten. Als zelfstandige werk ik in meerdere sectoren, maar alles ligt stil. Ik was dus op zoek naar iets anders en heb dat inmiddels gevonden. Nu ontsmet ik elke dag vijf warenhuizen van Colruyt in opdracht van een schoonmaakbedrijf in Melle: van barcodelezers over bancontactpunten tot de kantoren van de bedienden. Zo kunnen de personeelsleden in veilige omstandigheden werken. Ik moet daarvoor vroeg uit de veren, maar ik vind dat niet erg. Ik voel me nuttig en doe het werk ook graag”, zegt ze.

Mooi, je bent universitair geschoold maar voelt je duidelijk niet te goed om ‘onder’ jouw niveau te werken.

“Ik voel me daar zeker niet te goed voor. Ik heb trouwens veel respect voor mensen die handenarbeid verrichten. Vandaag zien we nog meer dan anders hoe belangrijk het werk van bijvoorbeeld vuilnismannen wel is. Mochten ze niet trouw elke dag het vuilnis komen ophalen, zouden we aardig in de problemen zitten. In deze speciale tijden liggen de prioriteiten bovendien ook anders. Een diploma is mooi, maar uiteindelijk ook maar een blad papier waar je momenteel niet veel mee bent. Ik ben dan ook blij dat ik zelf ook een handje kan helpen. Ik wilde eerst iets in de zorg doen maar ben geen dokter of verpleegkundige. Ook dacht ik nog even om te kunnen meehelpen in een opvang voor de kinderen van zorg- en verpleegkundigen maar dat mocht dan ook niet meer. Zo kwam ik bij deze job terecht.”

Wat leer je over de mensen in deze coronatijden?

“Dat het mij verbaast hoeveel 65-plussers er telkens aanwezig zijn in de warenhuizen. Ook valt het mij op hoe weinig respect sommigen tonen tegenover het personeel. Er zijn er die zich echt niets aantrekken van de veiligheid van iemand anders.”

“Het enige wat bepaalde mensen willen is zo snel mogelijk de gezochte producten in hun kar te kunnen leggen, ook al moeten ze daarvoor personeelsleden in gevaar brengen. Zo zag ik al verschillende keren klanten iets zoeken in een schap bovenaan terwijl onder hen werknemers de rekken aan het aanvullen zijn. Het maakt hen duidelijk niet uit dat ze iemands gezondheid zo in gevaar kunnen brengen. Wel een dikke duim voor het personeel van Colruyt dat zijn werk heel plichtsgetrouw blijft uitvoeren.”

Heb je schrik om zelf besmet te geraken?

“Ik denk dat iedereen daar schrik voor heeft die door zijn werk vaak in contact komt met anderen. Maar als ik dan toch besmet moet raken dan heb ik liever dat het op deze manier gebeurt dan dat het is omdat ik de regels overtreden heb.”

“Een diploma is mooi, maar je bent er nu niet veel mee”

Normaal herneem je nadien je job als BOV-coach in Waregem. Vertel eens wat die opdracht inhoudt?

“Een BOV-coach stimuleert mensen om meer te bewegen. Wie bij een BOV-coach komt, is doorverwezen door een huisarts. In Waregem is het Welzijnshuis (het vroegere OCMW, red) mijn opdrachtgever. Ik probeer altijd goed te luisteren naar wat de mensen me vertellen als ik ze voor mij heb. Zo kan ik een beweegplan op maat opstellen rekening houdend met hun behoeften. Soms gaat het om kleine dingen hoor, zoals mensen stimuleren om de trap te nemen in plaats van de lift of hen aansporen de auto wat verder te parkeren als ze ergens naartoe gaan. Of ik probeer hen aan te moedigen een stappenteller te gebruiken.”

Dit werk vormt een onderdeel van je werk als zelfstandige. Je bent ook personal trainer, begeleidt evenementen enzovoort. Wat is het boeiendst?

“Ik hou vooral van de variatie van dit alles. Ik doe elke dag bij wijze van spreken iets anders en daarom vind ik dat ik een droomjob heb.”

“Maar als je me vraagt wat ik het allerliefst doe dan is dan toch het organiseren van teambuildings of het geven van danslessen aan kinderen. Ik sta graag voor een groep.”

Je bent geboren en getogen in Kortrijk, woont nu in Gent, en werkt gedeeltelijk in Waregem. Was je al vertrouwd met Waregem?

“Ik kende de stad al een beetje. Ik heb hier een paar vriendinnen wonen en ben hier vroeger wel een paar keer op stap gegaan. Zo herinner ik me toffe openluchtconcerten van Parkies in het Park Baron Casier. Daarna heb ik wat cafés leren kennen op de Markt in Waregem. Dat beviel me heel goed allemaal.

Ik vind Waregem een leuke stad, voel me er op mijn gemak en zou er zeker kunnen wonen. Al is er natuurlijk ook niets mis met Gent (glimlacht). Ik heb daar mijn studies gedaan en ben er nadien blijven ‘hangen’ zoals zoveel West-Vlamingen. Mijn vriend, die van Aalst is, zou ik bovendien niet kunnen overtuigen om te verhuizen naar het ‘verre’ Waregem.” (lacht)

Bio

Valerie Beckers (23) woont samen met Rien Schockaert (25) in de Kortrijksesteenweg in Gent, de stad waar ze voordien ook jaren op kot zat. Valerie is opgegroeid in Kortrijk. Ze behaalde aan de Universiteit Gent een master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Ze heeft ook diploma’s leerkracht, sportvoedingsadviseur en bedrijfsbeheer behaald. Ze werkt nu als BOV-coach in Waregem maar is ook zelfstandig personal trainer bij mensen thuis en in een gezondheidspraktijk. Verder begeleidt ze events en teambuildings, geeft ze danslessen, zwemlessen en organiseert ze workouts.