Bouwwerken WZC Mariaburcht duren twee jaar

Burgemeester Koenraad Degroote en Curando-voorzitter Paul De Meulemeester zetten de eerste spadesteek van het vernieuwde woon-zorgcentrum.©Wouter Meeus foto WME
Burgemeester Koenraad Degroote en Curando-voorzitter Paul De Meulemeester zetten de eerste spadesteek van het vernieuwde woon-zorgcentrum.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Burgemeester Koenraad Degroote en voorzitter van Curando Paul De Meulemeester kondigden via een eerste spadesteek en in aanwezigheid van de aannemer en de directie van het woon-zorgcentrum, de start aan van de bouwwerken van het vernieuwde woon-zorgcentrum Mariaburcht. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Directeur Anneleen De Roo reageert enthousiast: “2020 was een zwaar jaar voor WZC Mariaburcht. Ook wij bleven niet gespaard van de pandemie en werden in november hard getroffen. Aangezien de bewoners en medewerkers gevaccineerd zijn, kunnen we hoopvol uitkijken naar de toekomst en onze pijlen richten op de realisatie van de vervangingsnieuwbouw. Het gebouw komt achter het bestaande woon-zorgcentrum en telt 98 woongelegenheden. De bewoners van Mariaburcht kunnen in het huidige gebouw blijven tot de nieuwbouw klaar is.”

Thuisgevoel

In een deel van de nieuwbouw zal ook een woonconcept gecreëerd worden onder het principe van kleinschalig wonen. “Met dat concept willen we de bewoners de kans bieden om in kleinere groepen te wonen en te leven. In vier woningen zullen telkens acht bewoners met dementie kunnen wonen. We willen onze bewoners een echt thuisgevoel bezorgen. In hun eigen slaapkamer staan ook een toilet en wastafel, zodat ze hun privacy hebben. Ze delen de woonkamer, keuken, tuin en terras met de andere inwoners.”

Op de bouwsite komt naast de vervangingsnieuwbouw van het woon-zorgcentrum eveneens een centrum voor dagverzorging en een ontmoetingscentrum. De gemeente zal de verkeershinder voor de buurtbewoners tot een minimum beperken.

Ontsluitingsweg

“We willen ernaar streven dat het woon-zorgcentrum op een veilige manier bereikt kan worden. De plannen voor een nieuwe ontsluitingsweg langs de achterkant van het WZC zijn klaar. Na het bouwverlof van 2021 starten de werken”, zegt burgemeester Koenraad Degroote. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier