Bouwpromotor maakt woonproject van Molenhof: oude hoeve verdwijnt, witte huisje blijft bewaard

Er komen verschillende soorten woningen op de site. © MM
Redactie KW

Op de plek waar je vandaag de restanten van boerderij Molenhof terugvindt, komt straks een nieuw woonproject. “Maar het witte, historische gebouwtje op het domein blijft behouden. Dat is afgesproken met de bouwpromotor”, verzekert schepen voor Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire.

Op de hoek van de Sluizenstraat met de Dorpsstraat staat de voormalige boerderij Molenhof al decennia lang te verkommeren. “Op deze plek stond vroeger een molen. De aanpalende Molenstraat werd ernaar vernoemd”, steekt schepen Kristof Vermeire (CD&V) van wal. “Maar de molen werd in de jaren dertig van vorige eeuw al afgebroken. De boerderij heeft later lang dienst gedaan als manège. De familie Nysen baatte die uit, tot ze verhuisden naar hun huidige locatie langs de Sluizenstraat. Vandaar dat deze plek lang als d’oude manège bekend stond in Bredene.”

Met de komst van een woonproject op de site wordt volgens schepen Vermeire straks een oude stadskanker weggewerkt. “Vooraan komt een meergezinswoning. Geen hoogbouw, want dat kan hier niet. Achteraan, langs de zijde Sluizenstraat, komen dan weer eengezinswoningen, die zullen uitgeven op een binnenkoer en met hun rug naar die Sluizenstraat staan. Die woningen zul je kunnen bereiken via een doorgang onder het grote pand zijde Dorpsstraat.”

Parkeerplaatsen

De bouwpromotor zal op verzoek van het gemeentebestuur tegelijk het voetpad ter hoogte van de Sluizenstraat verbreden en ook een 10-tal parkeerplaatsen voorzien.

“Goed nieuws is dat het oude, historische gebouwtje, dat voor de voormalige stallen staat, niet zal verdwijnen”, zegt schepen Vermeire opgelucht. “Het gebouwtje dateert uit de 18de eeuw en we wilden het absoluut behouden zien. We hebben in Bredene immers al zo weinig beschermde monumenten. Er is Horizon, het Visserskapelletje, het paviljoentje in de duinen, en dat is het zowat. Zelfs onze kerken zijn niet beschermd. Dus is het voor ons belangrijk dat wat er ons nog rest zoveel mogelijk behouden blijft.”

Er is weinig beschermd erfgoed, dus wat nog rest willen we behouden

“Bij de goedkeuring van nieuwe bouwprojecten proberen we die aandacht voor erfgoed vooraan op de agenda te zetten. Nu, we moeten hiervoor wel rekenen op de goodwill van de bouwheer want bijvoorbeeld dit witje huisje, dat eerder gebruikt werd als duiventil en later als zadelkamer voor de manège, staat niet op de lijst van bouwkundig erfgoed. Het is dus officieel niet beschermd. Maar het is voor ons wel historisch waardevol. Ook op de plek waar vroeger sanitair Jonckheere te vinden was, langs de Driftweg, hebben we de nieuwe eigenaars ervan kunnen overtuigen een van de historisch waardevolle gevels te conserveren. Onze aanpak lijkt dus te werken.”

Contrast

Het contrast tussen het historische gebouwtje en de nieuwbouw die straks op de site Molenhof komt, kan volgens schepen Vermeire een meerwaarde worden voor het project. “Maar mocht de nieuwe eigenaar hiermee niet akkoord gaan, dan hebben we als gemeente geen been om op te staan.”

Het witte huisje, dat straks perfect wordt opgekalefaterd, zal volgens de schepen van ruimtelijke ordening in de toekomst dienst doen als fietsenstalling. “In zijn totaliteit zijn we best tevreden met dit project”, bekent Vermeire. “Het wordt een mooi voorbeeld van een inbreidingsproject dat een opwaardering wordt voor de buurt.”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.