Bouwproject op steentjesparking schakelt versnelling hoger: “Dit jaar slopen, bouwen in 2021”

Etienne Vancoppenolle, voorzitter van Eigen Gift Eigen Hulp en Renaat Vandevelde, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij op de steentjesparking. © OV
Olaf Verhaeghe

De Noote staat sinds de verhuizing van Moed & Vlijt leeg, de bouwplannen liggen op tafel. Hoe komt het dan dat er niets verandert op en rond de steentjesparking aan de Generaal Eisenhowerstraat in Kuurne? De sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp stelde maanden geleden het toekomstbeeld al trots voor, maar het omgevingsdossier liep vertraging op. “Voor eind dit jaar mag je er echter actie verwachten, tegen 2022 moet alles af zijn”, klinkt het bij voorzitter en directeur.

Iets meer dan anderhalf jaar geleden kwamen de eerste beelden van de nieuwe gebouwen op de steentjesparking langs de Generaal Eisenhowerstraat naar buiten. De sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp ging in zee met het 2DVW Architecten voor de bouw van 34 appartementen op de site-Ascubel, achter het gemeentehuis. Het betreft een bouwproject van om en bij de 5 miljoen euro. “Die plannen blijven behouden: we voorzien nog steeds 34 woongelegenheden voor koppels en (kleine) gezinnen. We houden uiteraard rekening met de wachtlijsten. Het heeft weinig zin om heel ruime woningen te bouwen, als er nood is aan appartementen voor gezinnen van twee of drie personen“, zegt directeur Renaat Vandevelde.

Naast het bouwen zelf is er de inrichting van de infrastructuur en de omgeving, en net daar knelde het schoentje. Die omgeving is voor een groot deel eigendom van de gemeente en grenst aan de gebouwen van VBS Sint-Michiel, het gemeentehuis, de brandweerkazerne en jeugdhuis Den Tap. “Vlaanderen is voorstander van een integrale aanpak. Dat betekent dat men zowel voor het bouwproject als voor de aanleg van de omgeving dezelfde ontwerper aanstelt“, vertelt Etienne Vancoppenolle, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij. “We hebben dus eigenlijk twee aparte dossiers samengebracht. Maar we zijn op de goede weg. We komen stilaan tot een gedragen plan en hopen tegen de zomer te kunnen landen met het effectieve ontwerp voor de volledige site.”

Er wordt een Kiss & Ride-zone voorzien, maar niet-bewoners zullen moeten parkeren op randparkings – Etienne Vancoppenolle, voorzitter Eigen Gift Eigen Hulp

Naast de appartementen is ook een nieuwe groene kern gepland. “De Vlastuin wordt een groene slinger die het Marktplein, het gemeentehuis, de school en de Generaal Eisenhowerstraat met elkaar verbindt. Ook het pleintje voor Den Tap maakt deel uit van het geheel“, stelt Renaat. “Dat groene karakter past binnen onze visie en de plannen van de gemeente. We moeten ontharden, dit project beantwoordt perfect aan die noodzaak.”

Ezelsfeesten

Om de nieuwe sociale woningen neer te poten, moeten de gebouwen van De Noote natuurlijk verdwijnen. “De sloopvergunning hebben we ondertussen in handen en we hopen tegen eind dit jaar de sloop achter de rug te hebben”, pikt Etienne opnieuw in. “We wachten heel bewust met afbreken tot ná de Ezelsfeesten: ook in 2019 zal de steentjesparking nog beschikbaar zijn voor de verenigingen.”

Vandaag wordt de parking nog veelvuldig gebruikt. Zeker door ouders en grootouders die hun (klein)kinderen afzetten aan de schoolpoort. In het nieuwe ontwerp zal geen ruimte zijn voor parkeerplaatsen. “Er wordt wel een Kiss & Ride-zone voorzien, maar niet-bewoners zullen moeten parkeren op randparkings Damier en Vlaskouter“, bevestigt Etienne.

Spijker en Schardauw

Een einddatum kleeft er nog niet op het project, al hoopt Eigen Gift Eigen Hulp in 2021 effectief te beginnen bouwen. “De eerste plannen dateren van 2014, nu komt de sloop dichterbij. In 2020 moet de bouwvergunning er komen, om dan snel te evolueren. Laat ons zeggen dat als alles goed gaat 2022 een realistische termijn is.”

De sociale huisvestingsmaatschappij is daarnaast ook volop bezig met het voorbereiden van investeringen op andere plekken in Kuurne. “Nieuwenhuyse, Spijker en Schardauw en het patrimonium op de Hoevewijk maken deel uit van het globaal investeringsplan, maar heel concreet kunnen we daar nog niets over zeggen. Later dit jaar, in november, zou er al veel meer duidelijk moeten zijn“, besluit Renaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier