Bouwkundig erfgoed Sint-Pietersveld is nog steeds geen respectvolle natuurbegraafplaats: historisch kerkhof wacht op eerherstel

Sint-Pietersveld is funerair erfgoed met graftekens uit de 19de eeuw. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Al sinds 2017 bestaan er plannen om van het verwaarloosde kerkhof Sint-Pietersveld in Ruiselede een respectvolle natuurbegraafplaats te maken. Maar een planning, een openbaar onderzoek, een erfgoedpremie en ettelijke subsidiedossiers later wachten de 19de-eeuwse graftekens nog altijd op de eerste zorgen. Het is wachten tot het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) volledig wordt uitgevoerd.

Wie niet beter weet, heeft Sint-Pietersveld – pal op de grens van Ruiselede met Wingene – nog nooit ontdekt. Het kerkhof ligt namelijk verscholen onder fraaie oude beuken, schuin tegenover brasserie De Torens aan de Bruggesteenweg. De begraafplaats werd in 1854 in gebruik genomen voor de directeurs en personeelsleden van de ‘École de Réforme de Ruyslede’. Met de jaren kwamen daar nog eens tien personen bij, vooral van het penitentiair centrum. In totaal liggen er zo’n negentig mensen begraven.

Erfgoed

Liefst 22 graftekens dateren uit de 19de eeuw en hebben – net als het centrale monument – erfgoedwaarde. De inscripties op de zerken is met moeite leesbaar, soms vergezeld van nostalgische zwartwit-foto’s. Sinds 2002 is het in onbruik geraakte kerkhof erkend als bouwkundig erfgoed en beschermd cultuurhistorisch landschap. Maar dat heeft verder niet veel te betekenen. Of toch: in 2019 wordt de nabije koortskapel – het Veldkapelleke – op grondgebied Wingene keurig hersteld.

Het Sint-Pietersveld is verwaarloosd en dringend aan eerherstel toe

Urnenbos

De historische begraafplaats Sint-Pietersveld wordt een onderdeel van het landinrichtingsplan Wildeburg-Aanwijs waarmee de Vlaamse Landmaatschappij, in samenwerking met de gemeenten Ruiselede en Wingene én het Agentschap Onroerend Erfgoed, het kerkhof wil omvormen in drie zones: een ontmoetingszone, een historische begraafplaats en een natuurbegraafplaats met urnenbos. De as van de overledene krijgt een plaats in biologisch afbreekbare urnen, zonder merktekens zoals kruisjes of naamborden. De plannen voor de herinrichting tonen een volledig aangelegde beukenhaag, een ontmoetingsruimte met een bloemen- en strooiweide, een afscheidsruimte met boomstammen, de vakkundige restauratie van alle historische graftekens, varens en bodembedekkers tussen de graven en een urnenbos met een muurtje namen. Die werken zouden moeten beginnen in 2021.

Verwaarloosd

Drie jaar later is er nog altijd niets gebeurd. Burgemeester Greet De Roo geeft toe, dat de zaak al een tijdje aansleept. “De financiering moest herberekend worden, daarop volgde corona… Maar het is wachten op de verdere uitvoering van het landinrichtingsplan. We hopen dat de werken toch nog dit jaar kunnen beginnen.” Enkele gebroken beelden tonen aan, dat een verwaarloosd kerkhof een gemakkelijk doelwit is voor vandalen. Na 170 jaar verdient het Sint-Pietersveld als waardevol funerair erfgoed het broodnodige eerherstel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier