Bouwfirma doet vreemde ontdekking op plaats waar nieuwe lokalen Scouts Menen moeten komen

Kranen aan het werk voor de werfweg. © CLL
Redactie KW

“Obusios, wuk goaje doen”. Een memorabel stukje erfgoed-TV, maar voor West-Vlamingen eveneens dagelijkse kost. Dat mochten de mensen van de Scouts Menen deze week ondervinden.

Het was een moment waarnaar de Scoutsbeweging Menen al lange tijd uitkeek: de eerste spadesteek voor de constructie van hun nieuwe lokalen. De symbolische spade werd vervangen door machines die begonnen met het uitgraven van een toplaag voor de aanleg van een werfweg. “Niet alleen om zo het gebruik van machines op de werf te bevorderen, maar ook een verplichting van de brandweer die de werfweg nadien als noodweg gaat gebruiken.”

Sven Geldof, voorzitter van de Scouts en Gidsen Menen, had ook meteen de link met de boeren uit de Westhoek gelegd. “Bijna meteen na de eerste graafwerken, stootten de mensen van de bouwfirma op drie obussen, waarvan eentje zelfs 30cm lang was. Een flinke knaap, maar de bouwvakkers waren niet meteen onder de indruk. Ik hoorde dat het niet de eerste keer was dat ze zo een dingen vinden en dat het ook de laatste keer niet zal zijn”.

Drie flinke knapen werden bovengehaald.
Drie flinke knapen werden bovengehaald.© CLL

De gespecialiseerde eenheden van DOVO werden meteen ter plaatse geroepen, waardoor de explosieven vakkundig verwijderd konden worden.

September 2019

Geen unicum voor de mannen van de bouw, maar wel iets waar ze rekening mee houden. “Ondertussen is alles afgegraven voor de werfweg, maar weldra beginnen ze aan het boren voor de putfunderingen”, vult Sven nog aan. “De aannemer houdt er rekening mee dat er hier misschien nog wel wat kan liggen, op zekere dieptes, dus gaan ze extra voorzichtig te werk gaan.”

De oplevering van de nieuwe gebouwen is voorzien voor september 2019, een datum die nog steeds haalbaar is, op voorwaarde dat de ‘machinos’ niet nog enkele objecten van ‘one zero zero years achterut’ bovenhalen.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier