Bouwbeurs dwingt vaccinatiecentrum tot verhuis: Vaxpo gaat naar site Van Marcke

Vaccineren zal vanaf eind augustus niet langer op Kortrijk Xpo gebeuren, wel op de site Van Marcke.© Olaf Verhaeghe
Vaccineren zal vanaf eind augustus niet langer op Kortrijk Xpo gebeuren, wel op de site Van Marcke.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Midden augustus verhuist het vaccinatiecentrum Vaxpo van Kortrijk Xpo naar de oude site van Van Marcke. Dat hebben het stadsbestuur van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke vrijdag samen aangekondigd. De verhuizing is nodig omdat de grote bouwbeurs Matexpo in september opnieuw neerstrijkt in Kortrijk.

Vaccinatiecentrum Vaxpo verhuist van Kortrijk Xpo naar de oude site Van Marcke aan de Weggevoerdenlaan in Kortrijk. Vanaf 23 augustus zullen inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne die ofwel nog een eerste ofwel hun tweede vaccindosis moeten krijgen, daar terechtkunnen. De reden? De heropstart van het beurs- en evenementenleven in de Expohallen.

Van bij de start van het Kortrijkse vaccinatiecentrum was al duidelijk dat eind augustus een knelpunt zou worden. In september staat immers de tweejaarlijkse bouwbeurs Matexpo opnieuw gepland en die moet de nodige tijd krijgen om alles op te bouwen. Binnen de eerstelijnszone regio Kortrijk moest men dan ook op zoek naar een waardig alternatief voor Hal 5 waar Vaxpo vandaag onderdak vindt.

Vaxpo light

In de hallen op de oude site Van Marcke kan de huidige werking van het vaccinatiecentrum moeiteloos worden overgebracht, zij het in wat afgeslankte versie. De site is ook vlot bereikbaar met zowel de auto, de fiets als het openbaar vervoer en er is een ruime parking vlakbij.

Burgemeesters Francis Benoit, Alain Top en Ruth Vandenberghe stelden samen met Dave Dewachtere van de eerstelijnszone regio Kortrijk en centrummanager Hilde Verschaeve Vaxpo Light op de site Van Marcke voor.© LOO
Burgemeesters Francis Benoit, Alain Top en Ruth Vandenberghe stelden samen met Dave Dewachtere van de eerstelijnszone regio Kortrijk en centrummanager Hilde Verschaeve Vaxpo Light op de site Van Marcke voor.© LOO

“Het vaccinatiecentrum moet open kunnen blijven zodat we inwoners kunnen blijven motiveren om zich te laten vaccineren”, benadrukt Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Het vaccin werd door veel mensen uitgesteld door reisplannen, sensibiliseren blijft belangrijk. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter.”

De verhuizing van het vaccinatiecentrum staat gepland voor 18, 19 en 20 augustus. Dat betekent dat op die dagen niet geprikt kan worden. In de week van 23 augustus moet Vaxpo opnieuw volledig operationeel zijn om mensen te ontvangen. Zeker is dat het vaccinatiecentrum daar zal blijven tot 15 oktober. Mocht de vaccinatiecampagne toch nog langer moeten duren, dan zijn er voldoende mogelijkheden om op de site te blijven.

Al 100.000 prikjes

Intussen kregen alle 18-plussers van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne een uitnodiging voor hun eerste vaccin. Ook de groep 16-17-jarigen komt stilaan aan de beurt. Nadat iedereen de kans heeft gekregen om op hun uitnodiging in te gaan, krijgen ook de mensen die eerder niet op hun oproep ingingen, maar niet expliciet weigerden, nog een tweede kans. De vaccinatiecampagne blijft dus nog een tijdje doorlopen.

“De gemiddelde vaccinatiegraad in onze regio zit nu al tegen de 80 procent voor de eerste prikken. De vaccinatiegraad van volledig gevaccineerde burgers ligt momenteel op 44 procent”, aldus burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Heel bemoedigende cijfers!” “Onze burgers vaccineren blijft onze prioriteit”, voegt ook Alain Top, burgemeester van Harelbeke voor Vooruit toe. “De komende maanden is onze jeugd aan de beurt én krijgen de mensen die nog twijfelden een tweede kans.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.