Bouw zes crisishuizen in tuin Arme-Klaren in Roeselare gestart

De crisishuizen komen in de tuin van de zusters Arme-Klaren. Het zal mogelijk blijven om de tuin te bezoeken, er worden voorzieningen getroffen om de privacy te respecteren. (gf)
De crisishuizen komen in de tuin van de zusters Arme-Klaren. Het zal mogelijk blijven om de tuin te bezoeken, er worden voorzieningen getroffen om de privacy te respecteren. (gf)
Peter Soete

Dekenij Roeselare is in de tuinen van de zusters Arme-Klaren in de Arme-Klarenstraat gestart met de werken voor de bouw van zes crisishuizen. Die zouden tegen midden 2022 klaar moeten zijn om mensen in een crisissituatie tijdelijk te kunnen opvangen.

Het klooster van de Arme-Klaren en de bijhorende tuinen zijn eigendom van Dekenij Roeselare. In het klooster zelf leven geen zusters Arme-Klaren meer, wel wonen er nog twee zusters van Liefde. In de kloostergebouwen vinden we nu de Kerit en de Bremstruik. De eerste organisatie is het decanale armoedeproject waarin Maria Seurinck de drijvende kracht is met een heel team vrijwilligers. De Bremstruik omschrijft zich als ‘zuurstof in de stad en zuurstof voor de mensen’ en zet sterk in op het mentale welbevinden en wil een gespreksoase zijn: luisteren naar wie daar behoefte aan heeft maar evengoed stilteplaatsen aanbieden voor diegenen die rust willen. In die optiek werden ook de drie prachtige kloostertuinen opengesteld voor bezoekers die er in de zomer in alle rust kunnen genieten van de zon, van een gemoedelijke babbel of gewoon een boek lezen op een bank. De derde kloostertuin zal binnen afzienbare tijd een beetje kleiner worden en wellicht afgesloten worden voor het publiek. Dekenij Roeselare zal er zes crisiswoningen bouwen.

Op tijdelijke basis

“Zoals de naam het aangeeft, zullen die woningen op tijdelijke basis kunnen gebruikt worden door mensen die in een crisis verkeren”, vertelt deken Renaat Desmedt. “We willen hiermee de Kerit nog verder ondersteunen door die zes crisishuizen te bouwen. Veel mensen in een crisissituatie hebben financiële zorgen. Dat kan omdat ze werkloos zijn of tegen een enorme schuldenberg aankijken, omdat ze hun partner hebben verlaten of zelf door hun partner werden verlaten, dat kunnen jongeren zijn die weg zijn van thuis, mensen met een drugsproblematiek of mensen die net uit de gevangenis komen en het moeilijk hebben om weer een plaats in de maatschappij te vinden.”

“De huizen zullen zich achter de kloostermuur bevinden”

“Die mensen willen wij opvangen en hen een tijdelijk verblijf van maximum een maand aanbieden in één van deze crisishuizen. Ondertussen kunnen zij met de hulp van mensen van de Kerit begeleiding krijgen om hun leven weer op de rails te krijgen.”

“Er komen vier woningen voor alleenstaanden of koppels en twee woningen voor gezinnen. Die zes huizen komen op een totaal van 200 m² bebouwde grondoppervlakte in de kloostertuin. De huizen zullen dus niet te zien zijn vanop de openbare weg want ze zullen zich achter de kloostermuur bevinden.”

“De tuinen blijven ook in de toekomst open maar wel zullen we de huizen afscheiden van de wandelpaden. We willen de mensen die er verblijven ook de nodige privacy geven. Er moet alleen een klein bijgebouw worden gesloopt waar nu enkele fietsen en een grasmachine staan. De architect is Paul Verbanck die de werken van begin tot einde zal opvolgen. We voorzien de oplevering van de crisishuizen tegen halfweg 2022.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier