Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

De eerste steen van het moderne project ligt er. De iconische Broeltorens krijgen op die manier opnieuw een dichte buur. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op de site aan de historische Broeltorens in Kortrijk is dinsdag de bouw van het nieuwbouwproject Residentie Broelhotel van start gegaan. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) legde daarvoor de symbolische eerste steen. Een vijfde van de 20 flats zijn al verkocht.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group, gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen, legde dinsdag samen met het Kortrijkse stadsbestuur de eerste steen van het woonproject. De plek waar vroeger hotel Broel op de Broelkaai in Kortrijk stond – eigendom van de familie Vandecasteele en ruim dertig jaar een icoon voor de stad – ging drie jaar geleden failliet en stond sindsdien leeg. Global Estate Group sloopte het vertrouwde witte gebouw. Het hotel maakt nu plaats voor Residentie Broelhotel, een woonproject dat uit 16 luxeflats, vier dakappartementen – waarvan één duplex – en vijf handelsruimtes op het gelijkvloers bestaat.

Historische omgeving

Wout Maddens, Kathleen Dewulf, burgemeester Vincent Van Quickenborne, Damiaan Vanhoutte en Eric Vandewiele legden de eerste steen van het nieuwe project.
Wout Maddens, Kathleen Dewulf, burgemeester Vincent Van Quickenborne, Damiaan Vanhoutte en Eric Vandewiele legden de eerste steen van het nieuwe project.© JVGK

Uit de eerste officiële cijfers van projectontwikkelaar Global Estate Group blijkt dat er meer dan 70 geïnteresseerden zijn voor de 20 luxeflats. Dat betekent drie kandidaten per flat. Na amper een maand zijn al vier van de 20 appartementen verkocht. “De sprekende cijfers tonen dat een van de meest tot de verbeelding sprekende nieuwbouwontwikkelingen in de Kortrijkse binnenstad stevig uit de startblokken is geschoten”, duid Luc Beke, CEO Global Estate Group.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Eerste steen van bouwproject op site-Broelhotel

In Kortrijk werd vanmiddag de eerste steen gelegd van het nieuwe bouwproject op de site van het voormalige Broelhotel. Een modern, luxueus gebouw wordt de nieuw buur van de Broeltorens en Broelkaai 6. Lees er hier alles over: https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/bouw-van-luxeproject-aan-historische-broeltorens-officieel-gestart/article-normal-378621.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Dinsdag 11 juni 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/636463480201356/500

Dat er bij de Kortrijkzanen zoveel interesse is, is trouwens niet verwonderlijk als je weet dat verwacht wordt dat binnen tien jaar de bevolking in Kortrijk met meer dan 1.500 inwoners zal stijgen“, vertelt schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Er is enorm veel interesse in het project, dat trouwens ook bestaat uit handelspanden. Voor de invulling van die ruimtes willen we vooral vrije beroepen aantrekken. Welke bedrijven er zich precies zullen vestigen, ligt nog niet vast. We zullen elke kandidatuur eerst aan het stadsbestuur voorleggen”, zegt Luc Beke.

Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

“Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Kortrijk noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een leefbare manier gebeurt, met respect voor de historische omgeving. Dit mooie project respecteert deze visie“, zegt Vincent Van Quickenborne als burgemeester van Kortrijk. Het project komt er na overleg met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen.

Groen

De buurtbewoners vreesden eerder dat de nieuwbouw de historische omgeving zou overvleugelen, maar die zorgen zijn nu definitief van de baan. Global Estate Group zal het complex – met drie bouwlagen anderhalve meter lager dan het gewezen hotel – twee meter achteruit trekken, om zo de Broeltorens en het voormalige Broelmuseum nog meer tot hun recht te laten komen. Doordat ‘Residentie Broelhote’ kleiner is dan het gewezen hotel Broel, zal de projectontwikkelaar de Burgemeester Tayaertstraat opnieuw aanleggen in dezelfde kasseitjes als de nieuwe Leieboorden.

Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

“In samenspraak met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen hebben wij enkele maatregelen voorzien om Residentie Broelhotel zo goed mogelijk te integreren in de historische omgeving rond de Broeltorens. Op die manier willen wij verzekeren dat de nieuwbouw perfect geïntegreerd kan worden in de huidige omgeving“, geeft architect Damiaan Vanhoutte mee.

Global Estate Group zal Residentie Broelhotel ook voorzien van groen. In totaal komt er ook groene ruimte bij. De projectontwikkelaar zal die groene ruimte inrichten als een binnentuin waar iedereen kan doorwandelen en zal zowel de groezelige parking aan de achterkant van het project als de kale muur tussen die parking en de Orangerie en de Budatuin vernieuwen. De nissen in die muur kunnen opengemaakt worden om een extra doorgang te creëren. De eerste bewoners zullen er hun intrek kunnen nemen in de loop van 2021.

Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart
© JVGK

Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

Bouw van luxeproject aan historische Broeltorens officieel gestart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier