Bouw van luxe-appertementen zorgt voor grondverzakking aan overkant Heulebeek

Redactie KW

In het centrum van Heule staan er twee wooneenheden elk aan de kant van de Heulebeek. De bewoners van Residentie Callewaert zien hun toegangsweg wegzakken en verschuiven. De oorzaak ligt wellicht bij een bouwprobleem van de luxe appartementen aan de andere kant van de beek. “Bouwen tegen de beek heeft zijn risico’s.”

“Het gaat eigenlijk om een onschuldig schadegeval bij het bouwen van de luxe appartementen Dheulebeek (op de oude site van Lecot)”, zegt Ilse Piers. Zij is algemeen directeur wonen regio Kortrijk, waartoe Residentie Callewaert behoort.

“Tijdens de graafwerken voor de ondergrondse garage van die nieuwbouw, is de damplankenwand ( een verticale waterkerende wand, red .) aan onze kant een eerste keer licht richting Heulebeek gekanteld. Tijdens het uittrekken van de tijdelijke damplankenwand uit de Heulebeek, gebeurde het nogmaals. Na die bijkomende bodemverplaatsing van de Heulebeek is onze damplankenwand een tweede keer richting Heulebeek gekanteld. Daardoor zijn er openingen langs onze sterk verzakte toegangsweg.”

Voor de toegangsweg is het probleem technisch oplosbaar. “Dit door de verharding van de toegangsweg uit te breken, de riolering na te zien en te herstellen, de fundering op te hogen en een nieuwe verharding te plaatsen”, aldus Ilse Piers. “Een onveilige situatie is het niet. De damplankenwand is gestabiliseerd. Enkel volledig achteraan waar er zeer weinig volk komt, is er plaatselijk struikelgevaar.” De inritzone van de garage is al plaatselijk hersteld.

Water ruimte geven

“Water moet je ruimte geven. Als het water dat niet krijgt, dan pakt het ruimte. De oevers van de Heulebeek dicht bouwen is geen goed idee”, zegt Heulenaar Els Deprez, actief bij Natuurpunt. Els ontfermt zich al jaren over de Heulebeek, die niet zomaar een beekje is, maar een krachtige beek van categorie 1. “Daar valt niet mee te lachen. Wie een gevecht tegen de beek aangaat, verliest sowieso”, vertelt Els Deprez.

“Een beek leeft. De loop van een beek verandert door allerlei invloeden. Hier is het een technische invloed. Deze gebouwen staan te dicht bij de Heulebeek. Water moet je ruimte geven. Als je de beek in een korset duwt dan vraag je om problemen. De natuurkracht beslist ‘welke’ koers de Heulebeek zal varen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.