Bouw van de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve start in juni

Simulatietekening met links de gekanaliseerde Leie met de nieuwe sluis, rechts de oude Leiearm. (Foto De Vlaamse Waterweg nv)
Redactie KW

In het kader van het Seine-Scheldeproject start begin juni de bouw van een nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve.

Seine-Schelde is een project van De Vlaamse Waterweg met de steun van de Europese Unie, dat van de binnenvaart een alternatief wil maken voor goederenvervoer op de weg. Een nieuwe sluis is dus broodnodig voor een vlottere doorgang van schepen.

Tussen de Seine en de Schelde moeten schepen kunnen varen met een groter laadvermogen. De huidige sluis heeft een lengte van 190 meter en is dus niet lang genoeg voor de grotere schepen. “De Leie is een belangrijke schakel in de binnenvaart tussen de Schelde en het hart van Frankrijk. We moeten de Leie klaarmaken voor schepen die evenveel als 200 vrachtwagens kunnen vervoeren. Zo kunnen we vrachtwagens van de weg halen en ze op het water zetten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Langer en dieper

De nieuwe sluis zal langer worden, maar zal 16 meter breed blijven. Dat is ook de breedte van de huidige sluis. “Ze komt niet op dezelfde plaats, maar wel in de onmiddellijke omgeving. Tijdens het bouwen van de nieuwe sluis moet de bestaande uiteraard in gebruik blijven om de scheepvaart verder mogelijk te maken”, klinkt het. De Leie zal ook dieper gemaakt worden. Op de plaats van de sluis is de Leie 3,5 meter diep. Dat is niet voldoende om grote vrachtschepen te laten varen. “We zullen de Leie met één meter verdiepen. Daardoor zullen de oevers en kaaimuren niet langer stabiel zijn. We zullen die moeten verstevigen. Er komt ook een nieuwe kaaimuur die de toegang tot de huidige sluis verbreedt.”

Jaagpad

De Leie zal wat verbreden ter hoogte van de nieuwe sluis. Ook het jaagpad zal enkele meters opschuiven. “Naast de gracht komt een groenstrook met bomen. Er wordt ook een nieuw gebouw gezet om de sluis de kunnen bedienen”, zegt minister Weyts.

Tijdens de werken zal er een omleiding gelden langs de Leie omdat materieel af- en aangevoerd zal worden. “Tussen de 13de Liniestraat en de Zultebrug zal het jaagpad afgesloten zijn. Tussen 15 juni en 15 september zal het jaagpad enkel tussen de Vlasstraat en de Zultebrug gesloten zijn omdat vele fietsers zich tijdens de zomer langs de Leie begeven”, meldt Ben Weyts tot slot. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier