Bouw van crematorium in Oostende start in 2016

Redactie KW

De raad van bestuur van het crematorium in Oostende heeft een architect aangesteld. Daarmee zit het dossier van het crematorium op Zandvoorde in zijn laatste fase.

De intercommunale ‘Opdrachthoudende Vereniging voor Crematoriumbeheer in het arrondissement Oostende’, kortweg OVCO groepeert Middelkerke, Bredene, Oudenburg en Oostende. Inmiddels werd de grond van de voormalige steenbakkerij De Keignaert en de omliggende groenzone gekocht. Ook de ruimtelijke uitvoeringsplannen kregen groen licht.

79 procent crematies

Schepen Niko Geldhof (SP.A): “Er is een maatschappelijke nood aan een crematorium, want in Oostende zijn er 79 procent crematies, ver boven het landelijk gemiddelde. Een nabijgelegen crematorium betekent een meerwaarde. Nu moeten families nog naar Brugge voor crematies. We kozen voor een afgelegen site aan de Grintweg, waardoor er geen hinder is voor omwonenden.”

OVCO selecteerde, samen met de Vlaams Bouwmeester, nu een ontwerp. Dat komt van het Brusselse architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen. Zij kozen voor een modern ontwerp, dat zal verscholen zijn tussen de bomen en eerder laag uitvalt door het schuin dakvlak en slechts één bouwlaag. Bovenop komen abstracte vormen en lichtopeningen voor de auditoria. Het gebouw komt ook niet aan de straatzijde en zal verscholen zijn in een groene gordel.

Niko Geldhof: “Het is belangrijk dat we dit ontwerp en de technische aandachtspunten en de werking goed op elkaar afstemmen. Tot nu toe begeleidde OVCO zelf dit dossier, maar het is belangrijk dat we daar ook experts bij betrekken zodat we de noden en technische aandachtspunten kunnen afstemmen op het definitieve ontwerp. Zo komen we achteraf niet voor verrassingen te staan.”

Nog niet alle hindernissen genomen

Zo zal de komende maanden moeten beslist worden hoeveel ovens er komen. “In het voorjaar van 2015 schrijven we een aanbesteding uit. De bouw start in 2016 en zou klaar moeten zijn tegen 2018. Toch zijn nog niet alle hindernissen genomen. Ook het subsidiedossier voor de Vlaamse overheid moet in orde zijn. Oostende betaalde 1 miljoen euro voor de grond, de bouw zelf wordt gesubsidieerd.”

(EFOO)