Bouw uitkijktoren Hoge Blekker uitgesteld: “We willen begin 2020 starten”

De uitkijktoren zou er deze zomer al moeten gestaan hebben. © NEXT Architects
Redactie KW

In Koksijde is de bouw van de uitkijktoren op de Hoge Blekker uitgesteld. De uitkijktoren zou er deze zomer normaal al moeten gestaan hebben. Eind augustus is er nog steeds geen spoor van een toren, maar dat heeft zijn redenen.

Koksijde maakt zich klaar voor de komst van een nieuwe eyecatcher. Op de hoogste duin van de Belgische kust, de Hoge Blekker, staat de bouw van een uitkijktoren gepland. De 33-meter hoge duin wordt straks dus nog wat hoger. De toren belooft zowel voor bewoners van Koksijde als voor toeristen een aangename attractie te worden. Op meer dan 20 meter boven de top van de heuvel zullen bezoekers een zicht hebben op de duinen en een groot deel van de kustlijn. Alleen: die toren had er al moeten staan.

De gemeente Koksijde, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer werken samen aan een nieuw project, Horizon 2025. Het doel van Horizon 2025 is de landschapsbeleving in de regio te versterken. De houten uitkijktoren op de Hoge Blekker is het resultaat van een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door de gemeente Koksijde, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, waaraan 70 ontwerpbureaus deelnamen. De groep NEXT Architects uit Amsterdam won de wedstrijd en neemt de opdracht op zich.

Echte eyecatcher

De uitkijktoren belooft een echte eyecatcher te worden. Vooral het ontwerp en de vorm zullen van de toren een mooie bezienswaardigheid maken. De toren, ontworpen door de architecten uit Amsterdam, bestaat op enkele details na helemaal uit hout, verwijzend naar de houten molen De Blekker uit 1930. Via een helixvormige trap zullen bezoekers een platform bereiken op 20 meter boven het hoogste punt van de Hoge Blekker. Ook de locatie is niet mis, de toren komt vlakbij fiets-en wandelroutes in de plaatselijke duinen, wat het zeer toegankelijk maakt.

Burgemeester Marc Van den Bussche zei vorig jaar met trots: “Je hebt de Eiffeltoren in Parijs en je hebt de Hoge Blekkertoren in Koksijde. Dat wordt ook een icoon en een baken voor onze gemeente, zowel voor de inwoners als voor de toeristen”. Allemaal veelbelovend dus, zou je kunnen stellen. De uitkijktoren op de Hoge Blekker zou er deze zomer al moeten staan, maar van die toren is er nog geen enkel spoor.

Vertraging

De start van de bouw van de toren heeft intussen heel wat vertraging opgelopen. Enkele vierkante meters duinstruweel en de nabijheid van de luchtmachtbasis strooiden voorlopig roet in het eten. Véronique Victor, projectmanager van de organisatie Westtoer, heeft het over deze twee cruciale factoren in de vertraging. “Ten eerste is de ligging van de Hoge Blekker niet eenvoudig”, vertelt de projectmanager. “Er werden de afgelopen maanden studies doorgevoerd om het effect te onderzoeken op het vlieggebeuren van de luchtmachtbasis in Koksijde. Er moet eerst onderzocht worden of er bepaalde problemen zouden kunnen zijn met de ligging.”

Er is niets fout gelopen, maar het vergt gewoon veel tijd om zo’n groot project rond te krijgen

Daarnaast is er een bijkomend probleem op het terrein zelf. Het gaat om zes vierkante meter duinstruweel die nog moet gesnoeid worden. “We moesten de officiële weg volgen en dat betekent dat de minister het moest ondertekenen.” Die officiële weg kan even duren. Siska Stockelynck, afdelingshoofd technische diensten aan de gemeente Koksijde, benadrukt dat de gemeente de vertraging niet in eigen handen heeft. Stockelynck vertelt dat er niets is fout gelopen, “maar dat het helaas enorm veel tijd vergt om dit allemaal rond te krijgen.”

Start begin 2020

Wanneer de toren effectief gebouwd zal worden, is ook afhankelijk van wanneer de omgevingsvergunning binnen is. “We zijn nu eigenlijk bezig met alle voorbereidingen. Een van de volgende stappen is de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Ook het bestek (technische beschrijving van het bouwplan) moet nog worden gepubliceerd, om te kijken welke aannemers in aanmerking kunnen komen voor de uitvoering van de werken. De bedoeling is om zeker te kunnen starten begin 2020”, aldus Victor. Ook Siska Stockelynck hoopt op een snelle voortzetting van het project. “We hopen dat we in de loop van volgend jaar kunnen beginnen bouwen aan de toren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier