Bouw nieuwe refter en turnzaal in De Verrekijker

Een simulatiebeeld van in de Rumbeeksesteenweg hoe het nieuwe gebouw eruit zal zien.© gf
Een simulatiebeeld van in de Rumbeeksesteenweg hoe het nieuwe gebouw eruit zal zien.© gf
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Wie regelmatig in de Rumbeeksesteenweg passeert zal ook al opgemerkt hebben dat ze volop aan het werken zijn in Basisschool De Verrekijker. “We zijn bezig met de bouw van een nieuwe refter en turnzaal”, vertelt Mia Leenknegt, sinds begin oktober directeur van de school.

“Tot voor kort was daar een grote turnzaal, maar het gebouw was flink verouderd. Naast de turnzaal bevond zich tot voor kort de ouderlijke thuis van bisschop Lode Vanhecke. Ook dat deel kunnen we inpalmen waardoor we toch wat kunnen uitbreiden. Geen overbodige luxe, want momenteel telt de school 430 leerlingen en is er nog altijd een inschrijvingsstop.”

“Op het gelijkvloers komt dus een refter met heel veel glas zodat alles extra transparant zal zijn, ook richting straat. De refter zal over alle nodige voorzieningen beschikken en plaats bieden aan 200 kinderen. Op de eerste verdieping komt dan een turnzaal. Die zal ook door verenigingen gebruikt kunnen worden. Een aparte ingang aan de straatkant laat ons toe om de zaal volledig af te sluiten van de school indien nodig. De metalen constructie moet tegen Kerstmis afgewerkt zijn, tegen eind oktober 2021 moeten we alles in gebruik kunnen nemen”, verduidelijkt Mia. “De veranderingen moeten de school een modernere uitstraling geven.” Het gaat om een realisatie van architectenbureau Delafontaine uit Rumbeke.

Sporten in TC Rista

“Ondertussen werken we in een andere refter, in drie shifts door de coronamaatregelen. De nieuwe refter moet ons wat dat betreft wat meer ademruimte bezorgen. Voor de sportlessen kunnen we terecht in de gebouwen van TC Rista. Voor de jongsten is er busvervoer naar daar, de andere leerlingen gaan te voet of met de fiets. Om het toch de moeite te maken, hebben de leerlingen om de twee weken twee uurtjes turnen in plaats van wekelijks een uurtje.”

Er is de laatste jaren al heel wat veranderd in de school. “De kleuterspeelplaats is recent aangepast en daarvoor was er de bouw van zes nieuwe klassen bovenop de kleuterklassen. Een volgend project is de verbinding van die klassen met het middengebouw en een fietsenstalling via de Kloosterstraat, net als een extra overdekte speelplaats”, aldus Mia.

Door de coronabeperkingen is het een apart schooljaar in De Verrekijker. “We kunnen geen systematische oudercontacten organiseren, de kaarting valt weg net als het schoolfeest. Normaal zouden we in januari met het lager richting De Spil trekken daarvoor. Nee, het zet toch een ferme domper op onze werking!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier