Bouw nieuw waterpompstation in Bredene zet kwaad bloed bij buren

Freddy D'Haese: "Toeristen kunnen geluid van zware machines missen als kiespijn." © MM
Redactie KW

Aquafin bouwt in de Klemskerkestraat ter hoogte van vakantiepark Zeewind een nieuw waterpompstation. Tot zover het goede nieuws, want volgens wijkbewoner Freddy D’Haese loopt er bij de uitvoering van de werken heel wat verkeerd.

Zelfverklaard ‘aangespoelde Bredenaar’ Freddy D’Haese woont op de wijk Maria Duyne en is eigenaar van een vakantiewoning op vakantiepark ‘Zeewind’. Hij schreef vorige week een brief aan het gemeentebestuur waarin hij oproept in te grijpen tegen de werken (in opdracht van Aquafin, mm). “In volle vakantieperiode zijn er nog altijd werken aan de gang in de Klemskerkestraat, tussen de ingangen van de vakantieparken Zeewind 1 en Zeewind 2. Ze moesten eigenlijk klaar zijn tegen half juli. Ondertussen werd september naar voren geschoven als einddatum. Straffer nog is dat de werken, deels op onze eigendom, worden uitgevoerd zonder dat de onteigeningsprocedure afgerond is.”

Onveilig spelen

“De mede-eigenaars van Zeewind verklaarden zich in eerste instantie niet akkoord met de voorgestelde prijs. We deden een tegenvoorstel, maar hebben intussen niks meer vernomen van Aquafin. Vervolgens heeft de aannemer zonder vooraf te verwittigen én zonder toestemming een groot deel van onze parking en ons speelplein, dat aan de Klemskerkestraat paalt, ingepalmd om er materialen en machines te parkeren. De kinderen spelen hier momenteel tussen de graafmachines en bouwmaterialen. Ze konden tot voor kort in de diepe put, waar het pompstation moet komen, sukkelen. Pas nadat we de aannemer op die gevaarlijke situatie wezen, heeft hij de zone beveiligd.”

Freddy D’Haese is als verhuurder van een vakantiewoning ook teleurgesteld dat voor de rioleringswerken geen bouwstop geldt, zoals voor andere werven in de toeristische zone. “Onze toeristen betalen veel geld om van rust en ontspanning te genieten tijdens hun vakantie. Daar hoort de geluidsoverlast van zware machines niet bij. Maar wat zeggen ze bij Aquafin? ‘De Klemskerkestraat behoort niet tot de toeristische zone.’ Terwijl hier honderden vakantiewoningen staan! Het is voor de parkbewoners ook niet simpel om op het strand te raken. Te voet is het een calvarietocht door een opgebroken straat”, concludeert D’Haese.

D’Haese verwacht echter vooral dat er voor de rioleringswerken een bouwstop komt en de Klemskerkestraat tijdelijk wordt opengesteld tijdens de vakantieperiode.

“Vervelend maar onvermijdelijk”

Schepen van Openbare Werken Erwin Feys (SP.A) gaf toe dat de werken in de Klemskerkestraat voor de nodige overlast zorgen. “We zitten hier ook mee verveeld en krijgen heel wat vragen van omwonenden. De mensen zullen daar uiteindelijk een jaar in modder en stof gezeten hebben. We hebben de aannemer onlangs opdracht gegeven later te starten met de werken ‘s morgens om de buurtbewoners en de toeristen op Zeewind toch wat meer nachtrust te gunnen.”

“De aannemer heeft van ons intussen ook het bericht ontvangen dat de werken eind deze week tot na het bouwverlof moeten stil liggen. Meer kunnen we ook niet doen. De werken worden immers niet in opdracht van de gemeente, maar van Aquafin uitgevoerd. De aannemer heeft ons ook laten weten dat alles snel en tijdelijk dichtgooien niet kan. Vergeet niet dat het hier om zeer ingrijpende rioleringswerken gaat. Het zijn voor zover ik weet de grootste openbare werken ooit uitgevoerd op Bredens grondgebied.”

De Klemskerkestraat tijdelijk weer openstellen voor verkeer zit er volgens de schepen dan ook niet in. “De werf en omgeving zullen tijdens het bouwverlof veilig(er) gemaakt worden, maar een doorgang voor het verkeer komt er jammer genoeg niet.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier