Bouw maritiem onderzoekscentrum in Oostende start al begin 2017

Het maritiem onderzoekscentrum komt op Greenbridge, het wetenschapspark van de Universiteit Gent, in het haven-industriegebied Plassendale 1.
Redactie KW

De bouw van het maritiem onderzoekscentrum op Plassendale 1 start al in het begin van 2017. Dat maakt de Oostendse haven bekend.

Op Greenbridge, het wetenschapspark van de Universiteit Gent in het havengebied Plassendale 1, start begin volgend jaar de bouw van een nieuw maritiem onderzoekscentrum. In het centrum zal een golfbassin en een sleeptank aanwezig zijn. Hierin zal baanbrekend onderzoek gebeuren naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee.

De Vlaamse regering investeert ruim 30 miljoen euro in een innovatief twee-in-één-complex met een golfbassin en een sleeptank. Begin december ondertekende minister Weyts de gunning voor het optrekken van de gebouwen voor een bedrag van 18,9 miljoen euro.

Wetenschappelijk onderzoek

Het golfbassin en de sleeptank zijn van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Het golfbassin is een betonnen constructie van 30 bij 30 m en 1,5 m diep. Daarin kunnen gecontroleerd stromingen, golven en wind gegenereerd worden. Op die manier kunnen testen op schaal gebeuren van bijvoorbeeld: drijvende windmolens, golf- en getijdenconverters en andere offshore constructies. De sleeptank is 147 bijk 30 m en daarin worden scheepsrompen en scheepsmanoeuvres op een realistische manier getest.

Voor windmolenbouwers, offshore engineering en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie bieden beide testbassins heel wat onderzoeksmogelijkheden. De aanwezigheid van testinfrastructuur brengt ondernemen met zich mee. Dit zal de verdere uitbouw van het Wetenschapspark van de Universiteit van Gent versnellen en bedrijven aantrekken naar GreenBridge.

De werken starten in het voorjaar 2017. Eind 2018 zal het gebouw af zijn. Daarna moeten de meettoestellen en de installaties die de golven mechanisch opwekken nog geïnstalleerd worden. In het gebouw is ook ruimte voorzien voor kantoren. Van daaruit zullen de universiteitsinstellingen en het waterbouwkundig laboratorium de testen leiden.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier