Bouw gloednieuw complex in Nieuwpoort kan starten in 2020

De subsidie is de beloning na knap teamwork van verschillende stadsdiensten. © IV
Mia Vanacker

De Nieuwpoortse sportclubs zijn in de wolken met de komst van een nieuw sportcomplex. De stad kan rekenen op een subsidie van 900.000 euro van de Vlaamse overheid. “De huidige sporthal heeft zijn dienst bewezen en is niet meer van deze tijd. In 2020 zou de bouw moeten starten”, zegt een tevreden burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “In tussentijd zoeken we uitwijkmogelijkheden voor de sportclubs.”

“De subsidie is de beloning na knap teamwork van verschillende stadsdiensten”, zegt Evelyn Vyvey, hoofd van de sportdienst. “Op de site van de huidige sporthal komt een totaal nieuwe infrastructuur voor niet alleen sport, maar ook jeugdwerking, kinderopvang, speelpleinwerking… Het kadert binnen de visie dat de nieuwe sportinfrastructuur voor alle Nieuwpoortenaars bestemd is. Grootouders en ouders moeten er kunnen sporten, terwijl ook hun kleinkinderen of kinderen aan de bak komen.”

Indoortennis

Binnenkort gaat de oude sporthal tegen de vlakte. “De sportclubs hoeven zich geen zorgen te maken”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. “De bouw zal drie tot vier jaar in beslag zal nemen, maar in die tijd zoeken we uitwijkmogelijkheden voor de sportclubs.” De totale kostprijs wordt geraamd tussen 12 en 14 miljoen euro.

Het nieuwe sportcomplex zal een totale oppervlakte van zowat 7.000 m² beslaan waarvan 2.000 m² zaaloppervlakte. “Werkelijk alle sportdisciplines en clubs zullen hier aan hun trekken komen. De vloer zal volgens de verschillende sporten belijnd worden en er komen flexibele wanden, waardoor de ene discipline de andere niet zal storen.”

“Heel belangrijk is dat er drie volwaardige indoortennisterreinen komen”, zegt het diensthoofd. “De vraag bestaat al langer. Momenteel zijn er enkel buitenterreinen, maar straks kunnen de tennisclubs dus ook binnen, het hele jaar rond, aan hun trekken komen.”

Comfortabele douches

De nieuwe sporthal komt er naast de moderne looppiste. “Dat atletiekclub MACW ook in nieuwe sporthal terecht kan, vinden we heel belangrijk”, gaat Evelyn verder. “Deze club telt veel leden en leverde ook al atleten af, op wie wij als stad trots kunnen zijn.”

Er komen ook kantoren, een cafetaria, een tribune en twaalf sanitaire voorzieningen

“Er komt overigens niet alleen een nieuwe sporthal, er komen ook kantoren, een cafetaria, een tribune en twaalf sanitaire voorzieningen. De huidige zijn tot op de draad versleten. Iedereen zal na het sporten van comfortabele douches en toiletten gebruik kunnen maken”, vult Bert Gunst, schepen van Sport, Jeugd, Onderwijs en Kinderopvang, aan. “Het is de bedoeling dat er op deze site ook plaats is voor de speelpleinwerking, sportieve kinderopvang in samenwerking met de jeugddienst, initiatieven als Sport na school, G-sport…”

Administratie

“Voor de eerste steen er komt, begint nu de lange administratieve weg van voorontwerpen, bouwvergunningen, aanbestedingen…”, legt ingenieur Julie Vanpeteghem uit. “Maar ik heb er wel vertrouwen in dat we in de zomer van 2020 effectief kunnen starten met de bouw.”

Ronny Wydoodt van atletiekclub MACW ziet alleen maar voordelen in de nieuwe accommodatie.
Ronny Wydoodt van atletiekclub MACW ziet alleen maar voordelen in de nieuwe accommodatie.© IV

De plaatselijke sportclubs kijken hoopvol uit naar de toekomst. Ronny Wydoodt van atletiekclub MACW ziet alleen maar voordelen. “Onze club telt een hondertal leden. Van 1990 tot twee jaar geleden konden we terecht in Camping Kompas in Sint-Joris, maar dat werd intussen afgebroken. Voor de indoornummers zoals hoog- en verspringen, de kogel-, speer- en discuswerpen konden wij bij een landbouwer in Lombardsijde terecht.”

“Dat was een tijdelijke oplossing, maar verre van ideaal. Ik hoef je niet te vertellen dat wij bijzonder gelukkig zijn met deze nieuwe sporthal, die trouwens net naast de atletiekpiste ligt.”

Tweedeverblijvers

De grotere indoorsportzaal biedt ook meer mogelijkheden voor de tafeltennisclub, die al sinds 1965 bestaat. “De huidige zaal is een goede zaal, maar te klein”, klinkt het bij secretaris, speler en trainer Lieven Verdonck. “Omdat we meer trainingen, onder meer aan de jeugd, willen geven, hebben we meer mogelijkheden nodig. En tijdens de zomer krijgen wij ook nogal wat vragen van toeristen of tweedeverblijvers. Wij kunnen moeilijk onze eigen spelers opzijschuiven, maar met de nieuwe infrastructuur zullen we ook beter op de vraag van zomergasten in kunnen spelen.”

De MMA-club (Mixes Martial Arts, red.) kampt ook al langer met een probleem voor de grondgevechtssporten. “Vroeger moesten we altijd met matten komen aanzeulen, nu kunnen we een speciale vloer krijgen. Dat maakt het voor ons een stuk comfortabeler om te trainen en we kunnen straks ook andere clubs ontvangen voor competitiewedstrijden. Tot op vandaag kunnen we dat niet. Voor onze club opent een nieuwe sportzaal enorme mogelijkheden”, besluit een opgetogen Eddy Soete van MMA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier