Bouw clubhuis Ooigem Yacht Club Leiekanaal eindelijk van start: “Prachtig rustpunt”

Kristof Vervaeck is heel tevreden dat de bouw van het clubhuis eindelijk van start is gegaan. © NVR
Redactie KW

Aan het sas is de bouw gestart van een clubhuis voor de vzw Ooigem Yacht Club Leiekanaal. Het plan stond al jaren in de steigers, maar nu wordt er eindelijk werk van gemaakt. Naast het clubhuis komen er een twintigtal aanlegplaatsen voor boten. “De jachthaven wordt niet alleen voor pleziervaarders een trekpleister, maar ook voor fietsers en wandelaars”, zegt Kristof Vervaeck van de jachtclub.

Kristof Vervaeck vaart al ongeveer 15 jaar. Toen een tiental jaar geleden de drietrapssluis in Ooigem gerestaureerd werd, groeide bij hem de gedachte om in zijn gemeente een aanlegplaats voor plezierboten te bouwen. “In het begin was het een eenzame strijd”, aldus Kristof. “Pas toen ik met toenmalig schepen Rik Buyse de vzw oprichtte, openden er zich deuren en dienden we een dossier in. Het Seine-Scheldeproject, dat de binnenvaart van Antwerpen naar Parijs optimaliseert, heeft ook een toeristisch luik. Ons project vond daarin zijn plaats en kreeg subsidies. Daarmee kunnen we de wind- en waterdichte bouw van het clubhuis grotendeels financieren, voor de opleg hiervan betalen we met de vzw een lening aan de gemeente af.”

Ecologische kaart

“Het gebouw is eigendom van de gemeente, maar wij voorzien het als vzw van technieken en inrichting. We rekenen hiervoor op lokale aannemers die hun eigen energie en werkzaamheden in dit project willen stoppen. Om het gebouw te laten voldoen aan de huidige normen, werd door architect Jeroen Tack de ecologische kaart getrokken voor opbouw, inplanting en technieken.”

Tegen maart 2021 zou het clubhuis klaar moeten zijn. “Het wordt een unieke plaats waar streekbieren met een hapje worden aangeboden. De Oostrozebeekse bierkenners Kurt De Vriese en Els Vrielynck van The Beer Musketeers zullen het bierhuis aan de waterkant uitbaten.”

Meer stopplaatsen betekent ook een meerwaarde voor de andere jachtclubs – Kristof Vervaeck

Als fervente pleziervaarder weet Kristof dat er langs de Leie nog wel plaats is voor extra aanlegplaatsen. Hij meert zelf vaak aan in Kuurne of Zulte. “Die jachthavens liggen eigenlijk al helemaal vol. Verschillende pleziervaarders reserveerden al een plaatsje bij ons. De clubs uit Kuurne en Zulte zien ons niet als concurrentie, want varen is ook eens stoppen en ergens een koffietje drinken. Meer stopplaatsen betekent dus ook een meerwaarde voor de andere clubs.”

Op dit moment bestaat de vzw Ooigem Yacht Club Leiekanaal uit vier bestuursleden. Dat wil Kristof graag uitbreiden. “Tot nu toe was het enkel voor administratief werk. Nu er eindelijk schot in de zaak komt, hebben we er graag nog enkele bestuursleden bij om onze club uit te bouwen. Mensen die hun boot een ligplaats willen geven, kunnen bij ons lid worden.”

Echte hotspot

Volgens Kristof kan de locatie een echte hotspot voor toeristen worden. Eerder werd de drietrapssluis al gerenoveerd. Vorig jaar kwam er ook een fietserstunnel langs de sluis bij. En achter het clubhuis ligt een mooi stukje natuur. “De combinatie van die verschillende elementen zullen ervoor zorgen dat dit stukje langs de Leie bekender zal worden bij de mensen. In verschillende fases werd dit stuk opgewaardeerd en de komst van het clubhuis zet dit nog extra in de verf. Niet alleen voor de pleziervaarder, maar ook voor de wandelaar, fietser en kajakker kan het hier een prachtig rustpunt worden”, besluit hij.

(Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier