Bosje aan de Herfstlaan aangepakt

De werken zijn volgens AWV noodzakelijk voor de veiligheid van de weggebruikers van de Herfstlaan en de fietsers achter de geluidsschermen van de N31. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op maandag 24 februari startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met kapwerken in het bosje aan de Herfstlaan, achter de geluidsschermen van de N31 Expresweg in Sint-Michiels. Tenzij het weer de aannemer parten speelt, moet de klus in een week geklaard zijn.

Voor deze werken, in het kader van hakhoutbeheer, worden op een strook van 5 à 7 meter de bomen omgekapt. Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd tot zo’n tiental centimeter boven de grond, om ze erna weer te laten uitgroeien tot een jonge, dichte en vitale zoom rond het bosje.

Tijdelijk

“Dit lijkt drastisch en heeft het uitzicht van een kaalkap, maar dat is slechts tijdelijk. In het voorjaar komen al nieuwe zaailingen en scheuten tevoorschijn uit de stompen, en binnen enkele jaren komt dit tot een gesloten rand”, klinkt het bij AWV. In het midden van het bosje, buiten de rand met hakhoutbeheer, blijven waardevolle bomen zoals eik en esdoorn behouden. Deze krijgen de kans verder uit te groeien tot een bos met hooghout. In de open plaatsen met een beperkte sluiting, worden bovendien ook nieuwe eiken aangeplant. Zo wordt aan de Herfstlaan een klein bos gevormd van 1.600m² in hooghout, met een rand in hakhout. De werken zijn volgens AWV noodzakelijk voor de veiligheid van de weggebruikers van de Herfstlaan en de fietsers achter de geluidsschermen van de N31.

(lees verder onder de foto)

Bosje aan de Herfstlaan aangepakt
© foto JVM

“Met de omvorming naar hakhout en hooghout met een kruid- en struiklaag, worden de natuurwaarden versterkt en de biodiversiteit gestimuleerd”, klinkt het. Hakhoutbeheer wordt tussen november en maart uitgevoerd omdat bomen en struiken dan niet in het blad staan en minder kwetsbaar zijn. Ook begint het broedseizoen pas half maart. Nog volgens AWV, zou de hinder langs de Herfstlaan beperkt moeten blijven. Fietsers op het fietspad langs de T314 behouden hun doorgang.


Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer vind je meer info over hakhoutbeheer: https://wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer

De werken zijn volgens AWV noodzakelijk voor de veiligheid van de weggebruikers van de Herfstlaan en de fietsers achter de geluidsschermen van de N31.
De werken zijn volgens AWV noodzakelijk voor de veiligheid van de weggebruikers van de Herfstlaan en de fietsers achter de geluidsschermen van de N31.© WK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier