Bos in Oostende voor Charlotte en andere slachtoffers van alcohol in het verkeer

We zien v.l.n.r. Benny Verhiest van de Healing Rainbows, Johan Gysel en Griet Depreitere, de ouders van de verongelukte Charlotte, initiatiefnemer Andy Vermaut, Guido Vandenbroucke van de coöperatieve BuitenGoed en Elke Doornaert van Healing Rainbows op de plaats in Oostende waar binnenkort een bos wordt aangeplant voor Charlotte en voor alle slachtoffers van alcohol en drugs in het verkeer. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

In Oostende komt er een Rainbow Charlotte Gyselbos, een bos ter herdenking van Charlotte Gysel, het 18-jarige meisje uit Koekelare dat op 27 september 2019 om het leven kwam in Edewalle na een aanrijding door een dronken chauffeur.

Andy Vermaut, ook afkomstig uit Koekelare, nam het initiatief om geld in te zamelen voor het aanplanten van het bos. Mensen kunnen storten en worden later uitgenodigd op het plantmoment. Andy zal ook alle Belgische burgemeesters schrijven met de vraag het initiatief te steunen. Er komt aan de ingang van het bos een herdenkingsmonument voor Charlotte en voor alle slachtoffers van alcohol en drugs in het verkeer. De burgemeesters zullen ook gevraagd worden om de namen van de slachtoffers uit hun gemeente te bezorgen. Die zullen dan op het monument worden vermeld.

“Begaan met klimaat”

Charlotte Gysel was een beloftevolle studente leerkracht lager onderwijs, die ook muziek- en toneeltalent had. Ze reed op vrijdag 27 september 2019 van haar weekendjob in Koekelare naar haar vriend in Lichtervelde, toen ze in Edewalle van de weg werd gemaaid door een dronken chauffeur, een Oekraïner die al eerder werd veroordeeld voor rijden onder invloed. Voor Charlotte kon geen hulp meer baten.

“Charlotte had veel verantwoordelijkheidszin”, vertellen haar ouders Johan Gysel en Griet Depreitere. “Ze was erg begaan met het klimaat en ging er ook enkele keren voor betogen, onder meer in Oostende. Ze hielp op school in Torhout een stuk tuin onderhouden en ging graag wandelen met haar vriend in het bos in Koekelare. Ze zou trots zijn geweest als ze had geweten dat er een bos naar haar werd genoemd. En we vinden het goed dat het niet alleen voor Charlotte is, maar ook voor andere slachtoffers.”

Stadsrandbos

In de rand van Oostende heeft het stadsbestuur 125 hectare voorzien voor een Stadsrandbos. 90 hectare is intussen al aangeplant, maar er komt nog altijd bos bij. Het stadsbestuur koopt de gronden, de coöperatieve BuitenGoed beheert ze en doet er de aanplantingen. Alle bomen worden gesponsord en door vrijwilligers aangeplant. Tussen de autosnelweg en de Karperstraat is er in totaal 4 hectare beschikbaar waar het herdenkingsbos komt. Bedoeling is het bos tegen volgende winter te kunnen realiseren.

“In 2010 realiseerde ik hier al tien hectare bos met steun van ruim 300 sponsors uit heel België”, vertelt initiatiefnemer Andy Vermaut. “Nu ben ik een inzamelactie gestart om een bos aan te planten ter herdenking van de slachtoffers van alcohol en drugs in het verkeer. We hebben al 1.455 euro, er is 5.000 euro nodig om 1 hectare bos aan te planten. Maar als we meer inzamelen, kan het bos ook groter worden. We werken samen met BuitenGoed, dat de plantgaten zal maken, en met het stadsbestuur van Oostende.”

Boodschap van Charlotte

Ook de Rainbow-beweging doet mee. Die organisatie organiseert kampen in de natuur, waarbij de omgeving na afloop mooier wordt achtergelaten dan ze was. Het zijn kampen zonder alcohol en drugs. “Wij zijn Healing Rainbows”, legt Benny Verhiest uit. “We zijn een wereldwijde beweging van hippies, maar dan zonder alcohol en drugs.”

We willen dat Charlotte de boodschap blijft brengen dat rijden en drinken niet samengaan“, zegt mama Griet. “Zo wordt ze niet vergeten. Een politieagent van onze politiezone Polder had ons voorgesteld om bij de Bob-campagnes een flyer uit te delen om de mensen te waarschuwen en waar ook aan Charlotte zou worden herinnerd. Wij stonden achter het voorstel, maar in de politiezone was niet iedereen ervoor gewonnen. Maar we voelen dat wat haar overkwam, mensen wakker schudt.”

Iedereen kan naar eigen vermogen storten voor een stukje bos op rekeningnummer KBC Lappersfortbos Iban: BE 61-7380-0811-8417 met vermelding ‘Lotje Bos’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier