Borstvoeding en Brugge, stad niet bij de beste leerlingen van de klas

Carmen Lavinia met kindje Ana-Félice: "Voor mij is borstvoeding geven de natuurlijkste zaak van de wereld." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er loopt momenteel een tuchtonderzoek tegen een motard van de wegpolitie, die een jonge Brugse moeder berispte, omdat ze in haar auto langs de Baron de Maerelaan in Lissewege haar baby de borst gaf. Hoe borstvoedingsvriendelijk is Brugge? Er is blijkbaar nog heel wat werk aan de winkel, want kraamzorgcentrum De Wieg is een raamstickeractie gestart, met als titel: ‘hier ben je welkom om je kindje te voeden’.

Nefera Mavambu, een Brugse van Afrikaanse origine, diende klacht in tegen de federale politie, nadat een motorrijder van de wegpolitie haar berispte. Die dreigde een proces-verbaal op te stellen voor openbare zedenschennis, omdat Nefera haar baby borstvoeding gaf in haar auto, op een parkeerstrook langs de Baron de Maerelaan in Lissewege.

De feiten dateren al van 23 augustus, toen Nefera Mavumbu op weg was naar het Bomboclat festival in Zeebrugge, dat haar man Wannes Loosveldt mee organiseert. Nefera: “Mijn jongste, acht weken oude zoon schreeuwde tijdens die hete zomerdag zijn longetjes uit zijn lijf: hij had dorst. Een ietwat benarde situatie, gezien ik op dat moment in de auto zat…”

Openbare zedenschennis

“Ik legde mijn zoontje kort even aan de borst om de eerste dorst of honger te stillen. Om nadien mijn tijd te nemen in de borstvoedingshoek op het festivalterrein. Ik reed de baan af en parkeerde op de parkeerstrook die evenwijdig liep met de steenweg. Kort daarna kwam een agent van de wegpolitie met zijn motor naast mijn wagen staan ter hoogte van de passagierszijde. Ik deed nieuwsgierig mijn raampje naar beneden en toen sprak hij me nors toe, met de woorden: dat doen we hier net, hé! Ik keek hem verdwaasd aan, niet goed wetende waarover hij het had. Vervolgens beval hij me onmiddellijk te stoppen met borst voeden, met de woorden dat dit openbare zedenschennis is. “

“Ik geloofde niet wat ik hoorde. Als een gehoorzame burger deed ik uiteindelijk wat de agent van mij verwachtte: ik legde mijn zoontje af en reed verder met een krijsende baby.Ik kan niet omschrijven hoe kwaad ik was, hoe hard ik mij vernederd voelde. Maar ik wou het daar niet bij laten. Want wat de agent niet wist, was dat mijn vriendin, die op de achterbank zat, het hele gesprek filmde! Waar geblindeerde ramen en vrienden niet allemaal goed voor zijn! Drie dagen na het incident deed ik mijn verhaal bij een commissaris. Die overste beloofde dat hij de agent over het incident zou aanspreken en er zou waarschijnlijk een administratieve sanctie volgen.”

Drie maanden later hoorde Nefera Mavambu nog altijd niks van de federale politie. Zij vreesde dat haar klacht geseponeerd was. Maar de woordvoerder van de federale politie meldde ons dat er een tuchtonderzoek loopt tegen de agent. “We betreuren als federale politie dat dit incident gebeurd is. Borstvoeding geven is een van de normaalste en meest natuurlijke zaken die je als moeder doet. Van openbare zedenschennis is hier in elk geval geen sprake”, aldus Sarah Frederickx.

Aparte lokaaltjes?

Hoe borstvoedingsvriendelijk is Brugge, waar het AZ Sint-Jan van Unicef begin 2018 en dit voor de duur van vier jaar het label ‘Baby en Moedervriendelijk Ziekenhuis’ kreeg, eigenlijk? En geeft de stad Brugge het goede voorbeeld? Schepen voor Welzijn Martine Matthys heeft enkel weet van borstvoeding- en afkolfhoekje in het Huis van de Bruggeling: “Het lijkt mij evident dat dit ook aanwezig zal zijn in de nieuwe stadsgebouwen die toegankelijk zullen zijn voor onze burgers, zoals de Biekorf, Xaverianen, Beursgebouw en nieuwe museumsite. De Stad zorgt er ook voor dat zijn vrouwelijke personeelsleden een aparte ruimte, veelal een kleine vergaderzaal, mogen gebruiken, als zij na hun zwangerschapsverlof terugkeren en moeten afkolven. Ze krijgen daar ook van ons als werkgever de nodige tijd voor.”

Ik werd één keer op de vingers getikt door een man die het ongehoord vond dat ik borstvoeding gaf

Schepen voor Facilitair Beheer Minou Esquenet bevestigt dat er in de nieuwe, publiek toegankelijke stadsgebouwen faciliteiten zullen zijn voor baby’s, met luiertafels: “Maar ik denk niet dat wij nu in elk gebouw aparte lokaaltjes specifiek voor borstvoeding moeten voorzien, omdat één agent daar fout op reageert. Misschien moet hier en daar nog wat gewerkt worden aan deze cultuurwijziging, die er vandaag blijkbaar bij sommigen nog niet is.

Kortom: er is nog werk aan de winkel. Het expertisecentrum Kraamzorg De Wieg, een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen, publiceert op zijn website een lijst met borstvoedingsvriendelijke locaties. Maar die telt amper negen adressen in Brugge. Behalve de eigen instellingen, ziekenhuizen en vroedvrouwenpraktijken staan hierop voorlopig enkel de Biekorf, school Rinkelbel in Sint-Kruis en een babywellnesszaak langs de Gistelsesteenweg. Daarom is Kraamzorg De Wieg samen met het Perinataal Netwerk van het Huis van het Kind in Brugge gestart met een raamstickeractie.

“Op onze raamsticker prijkt het internationale borstvoedingslogo en de uitnodigende slogan ‘hier ben je welkom om je kindje te voeden'”, verduidelijkt Mireille Picard van Kraamzorg De Wieg. Zij benadrukt dat het voor het psychisch welzijn van jonge moeders en hun baby belangrijk is om sociale contacten te blijven hebben: “Dat mama’s op pad gaan met hun baby is positief. Als ze boodschappen doen of afspreken met een vriendin in en koffiehuis, gaan ze bewust op zoek naar locaties waar ze ook met hun baby welkom zijn.”

Cosy corner

“Jonge moeders weten graag waar ze hun baby rustig kunnen voeden in de openbare ruimte. Via onze raamsticker kunnen winkeliers, de dienstensector en horeca-uitbaters in Brugge kenbaar maken dat ze (borst)voedende mama’s en hun hongerige baby’s welkom heten. Meer nog, ze kunnen hun engagement registreren op onze website www.dewieg.be. Dat is handig voor mama’s die op stap zijn en online willen zoeken waar ze terecht kunnen.”

“Veel is er niet nodig: een rustig plekje en een vriendelijke ontvangst volstaan. Wie graag een stapje verder gaat en een echte cosy corner wil, staan we vanuit ‘de wieg’ graag bij met raad en daad”, aldus Mireille Picard. Deze actie komt er omdat Brugge niet de beste leerling van de klas blijkt te zijn inzake borstvoedingscijfers. Mireille Picard hoopt dat binnenkort een en ander ten goede zal veranderen, in januari heeft ze hierover een gesprek met burgemeester Dirk De fauw.

Er is trouwens al enige beterschap. Brecht Clyncke, regioverantwoordelijke voor Unizo Noord-West-Vlaanderen, wijst op de online kaart www.wegwijsborstvoeding.be, waarop alle borstvoedingsvriendelijke locaties in Vlaanderen staan. Op deze kaart van het Leuvense kenniscentrum De Bakermat prijken ook 28 Brugse winkels, banken, horecazaken en musea.

En hoe ervaren jonge mama’s die borstvoeding geven de situatie in Brugge? Carmen Lavinia, die in februari beviel van haar eerste dochtertje Ana-Félice, geeft altijd en overal borstvoeding: “Ik kreeg nog nooit een negatieve reactie van omstaanders.” Kleuterleidster Sophie Bollue, die als verantwoordelijke voor zwemclub Aquanimo zelfs al aan de kassa van het Lago Olympiabad noodgedwongen de borst gaf aan haar hongerige baby, werd één keer op de vingers getikt door een man die dit ongehoord vond: “Die deed zijn beklag bij de directie van het zwembad. Wat ik daarnaast af en toe ervaar, is dat mensen niet weten hoe te reageren, als ik op een openbare plek, op een bankje, de borst geef. Voor mij is dat de natuurlijkste zaak van de wereld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier