Borstbeeld voor Brugse chirurg van Napoleon onthuld

dr. William De Groote, Jan Tamsin, burgemeester Dirk De fauw en Nico Blontrock© Davy Coghe
dr. William De Groote, Jan Tamsin, burgemeester Dirk De fauw en Nico Blontrock© Davy Coghe
Redactie KW

Op de site van het oud-Sint-Jan aan de Mariastraat in Brugge is een borstbeeld onthuld van Isaac De Meyer, een Brugse legerarts die optrok met het leger van Napoleon. De buste is van de hand van de beeldhouwer Jan Tamsin uit Stuivekenskerke en staat vlakbij die van de 17de-eeuwse geneesheer Thomas Montanus die er in 2015 werd geplaatst.

De plaatsing van het borstbeeld is een gezamenlijk initiatief van het Collegium medico-historicum Brugense, de vzw Montanus en de Stad Brugge. Volgens dr. William De Groote, voorzitter van Montanus, staat Isaac De Meyer als chirurgijn-verloskundige, hygiënist en Bonapartist symbool voor de “lente van de geneeskunde”.

Na zijn dienst in het leger van Napoleon was Isaac De Meyer actief in Brugge. Naast zijn activiteiten als arts zorgde hij voor de uitbouw van het vroedvrouwenonderwijs in Brugge. Hij was stichter van de wetenschappelijke vereniging ”Société Medico-chirurgicale de Bruges” en was hij als visionaire hoofdchirurg van het Sint-Janshospitaal de grote stimulator van de bouw van het negentiende-eeuwse hospitaal.

(CW/foto DC)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.