Bord aan voetbalterrein KSK Steenbrugge vraagt meer respect voor scheidsrechters

Redactie KW

Vandaag start de week van de scheidsrechter. En toeval of niet, maar een foto genomen door een scheidsrechter aan het voetbalterrein van KSK Steenbrugge gaat momenteel viraal op sociale media. Het bord wordt bejubeld door de boodschap er op.

“Aandacht! Dit zijn kinderen. Dit is een spel. De coaches zijn vrijwilligers. De scheidsrechter is ook een mens. Dit is niet de Champions League. Respect = plezier voor iedereen. Zonder respect geen voetbal.” Dat is de niet mis te verstane boodschap op het bord van voetbalploeg KSK Steenbrugge. Het gaat om een mobiel bord dat her en der geplaatst kan worden. “Bij jeugdwedstrijden halen wij het uit en plaatsen we het aan de ingang”, zegt voorzitter Raf Sypré.

Hard te verduren

Het was de 18-jarige jeugdscheidsrechter Sekou Yadaly Toure uit Torhout die het bord onlangs onder ogen kreeg en er een foto van op zijn eigen Facebook-pagina plaatste. Die werd ondertussen al meer dan 1.100 keer gedeeld. “Een voorbeeld voor andere clubs”, zegt hij. “Als ik dat bord zag, vrolijkte ik echt op. Als mens, maar ook als scheidsrechter. Wij krijgen het soms hard te verduren op het veld. Maar als clubs zo’n initiatieven nemen om mee respect voor ons af te dwingen doet dat uiteraard deugd.” Heel wat mensen prijzen samen met hem de aanpak van de voetbalploeg. Het feit dat de foto net nu het internet rond gaat is toevallig, maar heeft tegelijkertijd iets symbolisch. Vandaag start namelijk de week van de scheidsrechter officieel.

Bord aan voetbalterrein KSK Steenbrugge vraagt meer respect voor scheidsrechters

Bij Steenbrugge – dat een ploeg in tweede en in vierde provinciale heeft – hebben ze het bord nochtans al sinds het einde van vorig seizoen. “Soms waren er geen scheidsrechters beschikbaar of daagden ze niet op voor jeugdwedstrijden”, zegt voorzitter Raf Sypré. “Daarom schakelden wij geregeld oudere jeugdspelers in om die wedstrijden te fluiten. We willen dat onze supporters en de ouders respect hebben voor àlle scheidsrechters, maar als het om jonge gasten gaat vinden we dat wel heel belangrijk.”

Plezier

En daarom zaten het bestuur en het jeugdbestuur samen. De uitkomst was het bewuste mobiele bord. Dat wordt stelselmatig aan de ingang gezet zodat elke supporter het onder ogen krijgt. “En we merken dat mensen het ook echt wel lezen”, zegt voorzitter Raf. “Het zet hen dan ook aan tot nadenken. En dat merken we langs het terrein. Ik vind dat de arbitrage de laatste tijd enorm goed is en dat ook de sfeer rond het veld gemoedelijker werd. Dat merk ik trouwens niet alleen bij ons, maar ook op verplaatsing. Maar het is zeker en vast een feit dat het mobiele bord er bij ons echt toe bijgedragen heeft. Iedereen beseft dat het plezier van de jonge voetballertjes het allerbelangrijkste is.” (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier