Boomhutten bouwen en pannenkoeken eten in het kasteel van Beauvoorde

Chiro Trezebees bouwt een boomhut. © MVQ
Redactie KW

Op Erfgoeddag viel er zondag voor jong en oud heel wat te beleven in het kasteel van Beauvoorde. Bezoekers konden op eigen houtje het kasteel en de topstukken van de kunstcollectie ontdekken, of ze kregen er gratis de geschiedenis van ridder Arthur Merghelinck bovenop tijdens een rondleiding met gids.

Maar ook de Beauvoordse pannenkoeken zijn bijna cultureel erfgoed geworden en stonden dus op het menu van Erfgoeddag. Tegen het einde van de dag was er in het kasteelpark ook een monumentale boomhut opgebouwd. Het kasteel herbergt heel wat waardevolle kunstschatten, meubilair en antieke voorwerpen die de excentrieke ridder Arthur Merghelynck verzamelde. Vorig jaar ging Kasteel Beauvoorde op onderzoek en in aanloop naar de digitale ontsluiting presenteerden de medewerkers op Erfgoeddag voor de allereerste keer de topstukken van Merghelynck.

Foodpairing met hartige pannenkoeken

In 1970 begon Maggy Duquesne pannenkoeken te verkopen aan de kasteelbezoekers en in het charmante polderdorpje Beauvoorde. Haar recept is altijd geheim gebleven. De enige schatbewaarder is dochter Karen, die van het bescheiden Pannenkoekhuisje een bruisend streekproductenbedrijf maakte. Maar diëtiste Emma Dequeker verraste de kasteelbezoekers met een uitdaging rond het Erfgoeddag-thema ‘Hoe maakt u het’. Terwijl de kinderen op de bovenverdieping aan een grote tafel kant-en-klare Beauvoordse pannenkoeken mochten versieren én proeven, kregen de ouders beneden een workshop ‘foodpairing met hartige pannenkoeken’. Emma had een boekje samengesteld met niet-alledaagse pannenkoekenrecepten. Maar de pannenkoeken met avocado, zalm, spiegelei, de pannenkoekenlasagne en de pannenkoekenburger kregen hele positieve reacties.

Monumentale Boomhut in het Kasteelpark

In de vroege ochtend lagen er in het Kasteelpark een stapel planken, reuzengrote bouten en moeren en koppelstukken… Chiro Trezebees uit Veurne begon met volle moed aan de meccanoconstructie, onder leiding van Karel Proot en Jana Meeus. “Helaas weten de meeste kinderen zelfs niet eens meer wat meccano is“, lacht Karel. “Thuis hebben ze ergens wel eens een oude meccanodoos van hun papa gezien, maar verder dan dat gaat het niet. Het is dus een hele nieuwe ervaring voor hen. Maar het lukt hen aardig om een aantal planken aan elkaar vast te schroeven. Het is natuurlijk helemaal leuk wanneer ze dan na een tijdje zelf in hun eigenhandig gemaakte boomhut kunnen klimmen.” Het idee achter deze reuzengrote boomhut is een monumentale interventie in relatie met de omgeving, een dynamische ruimte, en die de jonge makers zich toe-eigenen, vervat in het moment.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier