Boodschap ouders Simon: “Praat over je problemen”

Freddy Dequeker en Marianne Storme bij de kast waar ze de herinneringen aan Simon bewaren. (Foto TOGH)
Redactie KW

6 februari 2018. Het is een datum die bij Freddy Dequeker en Marianne Storme in het geheugen gegrift staat. Op die dag stapte hun 22-jarige zoon Simon uit het leven nadat zijn droom om F-16-piloot te worden uiteenspatte. Ze vroegen geen bloemen of kransen op Simons begrafenis, maar een donatie voor Rode Neuzen, de actie van VTM en Q-music voor laagdrempeliger psychologische hulp voor jongeren.

Simon Dequeker (22) had alles: intelligentie, veel toffe vrienden, een vriendin, een hechte familie… Alles, behalve zijn grote droom sinds zijn kindertijd: F-16-piloot worden. Na zijn studies wetenschappen-wiskunde in het Sint-Janscollege ging hij naar de Koninklijke Militaire School in Brussel om zijn droom in vervulling te doen gaan. Tot hij na twee jaar in de opleiding afgewezen werd. “Ze hadden gezegd dat zijn reactievermogen niet goed genoeg was om met een F-16 te vliegen“, zegt papa Freddy Dequeker. “Hij mocht in het leger blijven, maar wilde niet. Blijkbaar is dat eigen voor iemand die studeert voor F-16-piloot. Als ze het opperste niet krijgen, blijven ze niet. We hoorden dat van de twaalf F-16-piloten in opleiding in zijn jaar er nog maar één overblijft…”

Structuur

De droom van Simon lag in duigen. “Hij had geen plan B”, zegt Freddy. “Hij was ervan overtuigd dat hij F-16-piloot zou worden. Simon was bovendien iemand die discipline nodig had en dat was er wel in de militaire school. ‘s Morgens om 7 uur was het appel. Hij had structuur nodig en die is weggevallen toen hij op kot ging in Gent om voor industrieel ingenieur te studeren.”

Door het wegvallen van zijn grote droom zat Simon niet meer goed in zijn vel. Ondanks alle liefde en steun van zijn omgeving beroofde Simon zich op 6 februari 2018 van het leven. Aan de massale opkomst op de begrafenis zag je hoe geliefd Simon was – hij was ook jeugdtrainer bij KFC Poperinge en bestuurslid bij Jong VLD – maar zijn ouders wilden bloemen noch kransen. In plaats riepen ze de aanwezigen op om een donatie te doen aan Rode Neuzen, de actie van VTM en Q-Music voor een laagdrempelige instap voor hulp voor psychologisch kwetsbare jongeren. “Voor dat ene uur dienst zou er een fortuin aan bloemen en kransen staan, maar wie is daarmee gebaat? Met een gift voor de Rode Neuzen kun je wel mensen helpen. Waarom Rode Neuzen? Rode Neuzen wil het taboe doorbreken en werkt specifiek met jongeren. Alle respect voor de Zelfmoordlijn, want die moet er ook zijn, maar ik wilde niet dat het naar dat ging. Dan is het al te laat, of te vergevorderd. Het probleem moet vroeger aangepakt worden.”

Babbelen

Een van de instellingen die de Rode Neuzenactie steunt zijn de OverKop-huizen. “Dat is een gezellig huis waar jongeren vrij in of uit lopen. Er werken daar een aantal psychologen, maar niet op de traditionele manier. Overal waar jongeren gaan voor psychische hulp, wordt er een dossier aangemaakt, moeten ze hun naam geven, een afspraak maken… Daar valt dat allemaal weg. Gewoon binnenkomen en babbelen in de sofa. Ik weet ook niet of Simon er naartoe zou gegaan zijn, maar als we ook maar één jongere kunnen redden die wel gaat doordat hij of zij door Rode Neuzen of door onze getuigenis weet dat het bestaat, dan is dat al een succes.”

“Rode Neuzen wil het taboe doorbreken en werkt specifiek met jongeren”

“Nu is het mijn missie om te proberen iets te kunnen betekenen voor een ander via de Rode Neuzen”, zegt Marianne. “Door erover te praten wil ik het bespreekbaar te maken. Mijn boodschap is dat je moet babbelen met elkaar, dat je er bent voor elkaar. Het klinkt misschien simpel, maar ik denk dat het voor sommige mensen ook moeilijk kan zijn, zeker hier in de Westhoek. Het West-Vlaamse OverKop-huis ligt in Oostende, maar in deze streek zijn er de meeste zelfmoorden van het land. Hier hebben we een OverKop-huis nodig.”

Sean Dhondt

Ondertussen verzamelden Freddy en Marianne al 8.000 euro voor Rode Neuzen. Als dank kregen ze vorige week vrijdag Sean Dhondt op bezoek, die voor hen ‘Piano Man’ van Billy Joel zong, het favoriete liedje van Simon dat ook op zijn begrafenis te horen was. “Simon was een oude ziel”, glimlacht Marianne. “We horen dat liedje enorm veel. Ik was woensdag toevallig de rode neuzen die ik verkocht in de winkel aan het afrekenen en net op dat moment speelde Piano Man op de radio. Om het zo live te horen was wel heavy. Het filmpje is ondertussen al meer dan 100.000 keer bekeken.”

Boodschap ouders Simon:

Marianne is uitbaatster van kledingboetiek Hermes op de Leet in Ieper. “Na de dood van Simon kreeg ik wel eens iemand over de vloer die iets gelijkaardigs meegemaakt heeft. Je zoekt toch een beetje elkaar op”, zegt Marianne. “Ook met de hechte vrienden van Simon hebben we nog contact. Niet dat ze iedere dag langskomen, het zijn eerder kleine dingen, zoals een bericht dat ‘Piano Man’ op de radio te horen. Ik had niet door dat die jongeren zo’n steun konden betekenen voor ons, zijn ouders. Simon had een warme vriendenkring. Het is dan ook des te jammer dat ook dat hem niet heeft kunnen redden.”

Verkeerd systeem

Bij iedereen die een naaste verloor aan zelfdoding spookt dezelfde vraag door het hoofd: kon ik iets doen om het te voorkomen? “Dat heb je altijd. Hij besefte dat ook. Een jaar voor hij stierf hadden we een gesprek, via Messenger weliswaar, want hij kon niet zo goed babbelen. Hij zei: ‘mama, je doet dat goed’. Nadat hij gestorven is, heb ik het nog eens opgezocht om het op papier te hebben.”

Toch blijft er iets knagen bij Marianne. “Ruim een jaar eerder had Simon al een zelfmoordpoging ondernomen”, zegt Marianne Storme. “Hij werd opgenomen, maar wij werden van niets op de hoogte gehouden omdat hij meerderjarig was. Ik zei tegen de dokters dat we zijn diepste geheimen niet hoefden te kennen, maar enkel wilden weten hoe we dit verder moesten aanpakken, wat mogen we niet doen, wat kunnen we doen om hem te helpen? We kregen nul. Ik neem dat niemand persoonlijk kwalijk, maar ik vind het systeem verkeerd. Ik las onlangs een artikel over een vrouw met twee kinderen die ziek waren: de ene had kanker en de andere was psychisch ziek. Van de dochter met kanker werd ze betrokken bij het hele proces. Bij de andere dochter niks. Het is het systeem dat het niet toelaat om de ouders in te lichten als hun kinderen meerderjarig zijn. Wij voelen ons echt in de kou gezet. Het ging misschien niet geholpen hebben, maar het kon niet slechter zijn dan dit resultaat.”

Wie de actie van de ouders wil steunen kan een bijdrage storten met vermelding ‘Simon Dequeker’ op het rekeningnummer BE70 0960 6060 6025 van het Rode Neuzen Fonds. Rode Neuzen Dag is op maandag 3 december.

Op vrijdag 30 november is er Rode Neuzen Dag XL in het Sportpaleis. Heel wat optredens zullen uitgezonden worden tijdens een liveshow op VTM vanaf 20.40 uur.

Als je vragen hebt over zelfdoding, kan je altijd terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier