Bonte stoet met varkens en pluimvee in Ingooigem

Redactie KW

Onder een staalblauwe hemel wijdde pastoor Jan een honderdtal honden, paarden, pony’s, één geitje en hun eigenaars aan de deur van de Sint-Antonius-Abtkerk.

Daarna wandelden ze richting café In D’Halve Maan, waar de Toontjesprocessie zich in gang zette met schallende trompetten van de koninklijke fanfare De Eendracht richting kerk.

De versierde varkens van elk zo’n 80 kg werden getorst door de ‘Paterkes’ van de gemeenteschool, gevolgd door allerlei kakelend en snaterend pluimvee in kooien dat als offergaven was geschonken door de Yvegemnaren de avond voordien.

De bonte stoet verplaatst zich richting Sint-Antonius Abt-kerk.
De bonte stoet verplaatst zich richting Sint-Antonius Abt-kerk.© GV

Een dreupel werd voorzien door de ouderraad aan de ingang van de kerk, wat maakte dat het voor sommigen moeilijk kiezen was: de bijzondere misviering met varkenskoppen voor het altaar bijwonen of de jeneverstand bevolken. Na de eucharistie werden de offergaven geveild per Amerikaanse opbod ten voordele van de kerk met als hoofdprijs een groot varken. “Wie één euro in de lucht steekt, maakt kans om aangewezen te worden”, vertelt Marc Steeland, veilingmeester. “Als op dat ogenblik de bel rinkelt, heeft die persoon prijs.”

Een uniek decor in de Sint-Antoniuskerk ter ere van de patroonheilige.
Een uniek decor in de Sint-Antoniuskerk ter ere van de patroonheilige.© GV

Leon De Schuyter (7) moest ‘uit voorzorg’ het gebeuren verlaten voor de aanvang van de veiling. “Twee jaar op rij won ik een prijs: eerst twee kippen en dan een konijn. Mama wil niet dat er nog dieren bij komen.”

“Wat ooit kleinschalig begon, is ondertussen uitgegroeid tot een waar volksfeest ter ere van de patroonheilige van de varkens en de huisdieren: Sint-Antonius Abt”, zegt Marc De Lombaerde (92), jaren lid geweest van de Bolhoedheren van Yvegem Sportief, die dit gebeuren in goede banen leiden. “Ik ga me het varkenshaasje laten smaken, samen met de andere dorpsgenoten!”

(GV)

De veilingmeester, Marc Steeland, kiest een deelnemer tijdens het Amerikaans opbod.
De veilingmeester, Marc Steeland, kiest een deelnemer tijdens het Amerikaans opbod.© GV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.