Bomvolle kerk neemt afscheid van Charlotte Gysel (18)

Piet De Ville

In een bomvolle Sint-Martinuskerk in Koekelare werd zaterdag afscheid genomen van Charlotte Gysel. Het 18-jarige meisje uit Bovekerke kwam vorige vrijdag om het leven in een verkeersongeval in Edewalle.

Omdat de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke te klein is voor iedereen die afscheid wilde nemen van Charlotte Gysel (18), vond de begrafenis plaats in Koekelare. Al bleek ook de Sint-Martinuskerk niet groot genoeg voor de vele mensen die een laatste groet kwamen brengen. De massale aanwezigheid en de vele woorden van lof, waardering en immens verdriet, maakten het al vlug duidelijk: Charlotte werd door heel veel mensen op handen gedragen.

Bomvolle kerk neemt afscheid van Charlotte Gysel (18)
© Davy Coghe

Tijdens de plechtigheid was er veel aandacht voor muziek, een van de passies van Charlotte. Een pianist, een violiste en een zangeres zorgden voor klassieke uitvoeringen van hedendaagse muziek. Op vraag van Charlottes vriendinnen werd het uptemponummer ‘Blijf bij mij’ van Ronny Flex & Maan gespeeld, een nummer waar Charlotte en haar vriendinnen tijdens het uitgaan zo veel plezier mee maakten.

De familie was nog te zeer overmand door verdriet om zelf het woord te nemen, maar gaf wel een aantal boodschappen door die werden voorgelezen. Charlottes oma gaf mee dat ze een groot gevoel van kwaadheid ervaart, maar een nog veel groter gevoel van gemis. Ze liet verstaan dat iedereen fouten kan maken, maar dat het toch heel belangrijk is om te onthouden dat alcohol en autorijden nooit samen gaan.

Vrolijk en lachend

Ook Hilde Vlieghe, leerkracht aan het Sint-Martinusinstuut in Koekelare waar Charlotte enkele jaren geleden school liep, was vol lof over het meisje. Ze zei dat ze Charlotte symbolisch drie bloemen zou willen geven. “Een eerste bloem voor je vriendschap en empathie, een tweede voor je minzaam en zorgzaam karakter en een derde voor je creativiteit.” Hartsvriendin Lara Kouli blikte terug op hoeveel plezier ze samen met hun vriendinnen meemaakten. Dweight D’Haene en Amber Vandaele lieten ook een tekst voorlezen, waarin de belangrijkste woorden waren: “Je bent en blijft zo’n schatje.”

De uitvaartdtienst stond voor een groot stuk in het teken van verbondenheid. De pastoor vroeg dan ook iedereen om elkaars hand vast te nemen, zowel links als rechts en over de middengang door. Het zorgde voor een opmerkelijk beeld, maar vooral ook voor een warme gloed in de Sint-Martinuskerk.

Bomvolle kerk neemt afscheid van Charlotte Gysel (18)
© Davy Coghe

Tijdens de dienst in de kerk hielden de meeste mensen zich sterk, maar heel wat familieleden en vrienden kregen het moeilijk toen de witte kist naar buiten werd gedragen. Voor de kerk werden witte ballonnen opgelaten, met een kaartje voor Charlotte. Het meisje kreeg een laatste rustplaats op het kerkhof van Koekelare. Naast haar opa Luc Depreitere, die in augustus overleed aan kanker.

Kansloos

Charlotte Gysel kwam vorige vrijdag om het leven bij een zwaar ongeval in Edewalle, een gehucht in Kortemark. Een zware pick-up reed frontaal op haar in toen ze na haar weekendwerk in frituur ‘t Smulhoekje in Koekelare op weg was naar haar vriend Milan in Lichtervelde. Charlotte maakte geen schijn van kans.

Charlotte Gysel.
Charlotte Gysel.© gf

Andriy P. (38), de bestuurder van de pick-up, had gedronken. Hij werd eerder deze week aangehouden. Er loopt bovendien ook een onderzoek naar sociale fraude, inbreuken op de BTW-wetgeving en het niet-correct aangeven van de belastingsinkomsten door Andriy P.

(PDV/TV)

Bomvolle kerk neemt afscheid van Charlotte Gysel (18)
© Davy Coghe

Charlottes vriend Milan en haar jongere broer Arthur steken een kaarsje aan.
Charlottes vriend Milan en haar jongere broer Arthur steken een kaarsje aan.© Davy Coghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.