Bomen worden gerooid om weg bij rusthuis veiliger te maken: “Je kan daar je benen breken, er moet dringend iets gebeuren”

De boomwortels duwen de stenen omhoog.© TP
De boomwortels duwen de stenen omhoog.© TP
Redactie KW

De dertien bomen tussen het fiets- en voetpad van Hoge Wieltjesgracht aan de kant van woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht worden de komende dagen gerooid, omdat hun wortels het fiets- en voetpad onveilig maken. De bestaande bomen worden vervangen door notenbomen en de weg wordt heringericht.

“De omstandigheden om daar nu te fietsen en te wandelen zijn bijzonder slecht doordat de snelgroeiende boomwortels – eigen aan die zwarte lindes of ‘ Spaeth’- het fiets- en voetpad op bepaalde plaatsen omhoog duwen. Je kan daar je benen breken, er moet dringend iets gebeuren”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit).

De voorbije jaren werden al enkele bomen weggehaald. “Die gaten in de grond werden voorlopig dichtgelegd zonder nieuwe bomen aan te planten. Nu wordt de hele strook in een keer heraangelegd, waardoor alle zwarte lindes vervangen worden door notenbomen op betere plaatsen langs de straat. De keuze voor deze soort past bij het instandhouden van het houtige erfgoed, dat onderdeel is van het stedelijk patrimonium. Bovendien zullen de bewoners van het woonzorgcentrum een beter en mooier zicht hebben op de Wieltjesgracht. Bij gunstige omstandigheden worden de bomen in november 2021 aangeplant. Tussen de nieuwe bomen wordt opnieuw parking ingericht. Het nieuwe fietspad wordt verbreed tot 1,8 meter en komt op een veiligere afstand van de rijbaan, die smaller wordt. Het wandelpad wordt 1,2 meter breed. Deze werken moeten klaar zijn tegen half oktober. Ze zijn noodzakelijk om de straat ordelijker en veiliger te maken voor alle weggebruikers.”

Omleiding

Tijdens de werken wordt het verkeer omgeleid via de Stoffelstraat, Brugseweg en Kalfvaart. De bestaande notenbomen vlak naast het water blijven behouden. “Deze zijn beschermd als houtig erfgoed. Onze Groendienst volgt de conditie van de bomen van dichtbij op om een zo lang mogelijk bestaan te garanderen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier