Deel bomen van Sint-Medardusplein in Wijtschate verhuist naar Kemzeke

Kunstenaar Thijs Van der Linden liet de bomen op een deskundige manier vervoeren.©Eric Flamand EF
Kunstenaar Thijs Van der Linden liet de bomen op een deskundige manier vervoeren.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Het Sint-Medardusplein in Wijtschate wordt duurzamer heraangelegd. Deze week werden alle bomen gerooid. Een deel daarvan verhuist naar een kunstenaar in Kemzeke (Oost-Vlaanderen). Thijs Van der Linden gebruikt de bomen voor een monumentaal werk dat hij toepasselijk het Sint-Medardusplein zal noemen.

Thijs Van der Linden maakt deel uit van de Verbeke Foundation, een private kunstsite waar kunstenaars met materialen werken die nauw aansluiten op de natuur. De locatie waar het kunstwerk komt in Kemzeke is tevens de plaats waar tv-zender Play 4 de opnames heeft voor het programma ‘Stukken van Mensen’ waar Evy Gruyaert op zoek gaat naar de juiste prijs voor antieke stukken.

“We hebben de bomen met alle zorg, mede dankzij gespecialiseerde hulp uit Nederland, laten uitscheppen. Deze week al kregen ze een plaats op hun nieuwe bestemming.”

Ook Wijtschatenaars haalden een boom gratis op

De 15 lindebomen komen dichter bij elkaar te staan dan in Wijtschate. “Daardoor plaatsen we nog meer de gezelligheid van een plein. Er komen ook zitbanken zodat de mensen er kunnen verpozen”, aldus nog Thijs Van der Linden. Op het plein wil de kunstenaar ook een symboliek creëren om zo de heilige Sint-Medardus in de kijker te plaatsen. “Hier op de site staan al een aantal volières en die willen we nu accentueren met vogels om zo de heilige verder te eren.” Vermoedelijk tegen de zomer zal het Kemzeekse Sint-Medardusplein klaar zijn. “Dan nog zullen we de bomen elke dag moeten wateren om hen zo deze tweede levenskans te geven.”

Bij vakantiewoning

De rest van de bomen van het Sint-Medardusplein werden gratis opgehaald door Wijtschatenaars of Wijtschatenaars die een band hebben met hun geboortedorp. Zoals Kristof Delporte die in Ieper woont, maar nog een vakantiewoning verhuurt aan het gehucht De Linde in Wijtschate.

“Deze karaktervolle bomen, die ook de serie van Eigen Kweek haalden, verdienden een plaats aan de vakantiewoning. Ik ga voor die bomen de komende jaren dan ook goed zorgen. Binnenkort plaats ik er een bankje bij zodat de gasten er kunnen genieten van het mooie zicht op Heuvelland”, zegt Kristof Delporte.

aanleg plein

Er was de voorbije maanden heel wat te doen over het rooien van de bomen. Er was onder meer een aanvechting door de vzw Bescherm Bomen en Natuur. Buurtbewoners zien dan weer de nieuwe aanleg niet zitten en vrezen onder meer voor minder parkeerplaatsen, wat weerlegd wordt door bevoegd schepen Dirk Baekelandt. “Er zijn nu verhoogde parkeerplaatsen voorzien rond het plein. Er komt ook één parkeerplaats tussen de bomen. Zodoende hebben de bomen meer vrijheid om te groeien en gaat alles ook mooier ogen. De auto is voortaan gast op het plein en niet omgekeerd”, aldus de schepen.

Er komen nu ook twee mindervalide parkeerstroken op de markt, in tegenstelling tot voorheen waar er maar één strook was die bijna niet toegankelijk was. “Vanop de parking zal het ook gemakkelijk zijn om naar de bushalte te gaan omdat de paadjes in uitgewassen beton zijn. De heraanplant van de nieuwe bomen op het plein is nu voorzien in het najaar van 2021. De gemeente Heuvelland kiest voor 20 robuustere lindes.” (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.