Bomen gekapt op afrittencomplex E40 in Oostkamp

Bij een eerstvolgende storm is de kans groot dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt. © GST
Redactie KW

Maandagmorgen is een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de dringende kapping van alle bomen op het op- en afrittencomplex Oostkamp van de E40 richting Brussel.

De zware voorjaarsstorm van 10 maart had reeds een twintigtal bomen ontworteld en een aantal kruinen van bomen laten afknakken. Bij een onderzoek van de resterende hoogstammige bomen, vooral populieren en eiken, is gebleken dat de bomen hier destijds werden aangeplant op een voormalige stortplaats en dat de bomen nooit een gezond wortelstelsel hebben gehad. Dit is duidelijk te zien aan de omgewaaide bomen die een relatief kleine wortelkluit hebben.

De kans is dus zeer reëel dat bij een volgende storm de nog rechtstaande bomen een direct gevaar vormen voor de verkeersveiligheid op het op- en afrittencomplex. Met deze reden ging het Agentschap Wegen en Verkeer vandaag/maandag over tot een dringende kapping van alle resterende bomen.

Kort voor de middag waren al een groot aantal bomen geveld.

Er zullen tijdens het volgend aanplantseizoen op dezelfde plaats Elzen aangeplant worden op het midden stuk van deze zone en bosrandsoorten aan de buitenkant.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier