Bombardier Transportation Brugge vreest overname door Franse treinbouwer Alstom

De XL-tram die bij Bombardier Brugge gebouwd werd. Nu werkt de Brugse fabriek aan treinstellen voor NMBS. Het laatste order voor Brugge? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Canadese groep Bombardier voert gesprekken met de Franse treinbouwer Alstom omtrent de overname van de spooractiviteiten. Als die in Franse handen komen, voorspelt dit volgens vakbondssecretaris Luc Logghe (ACV) weinig goeds voor de toekomst van Bombardier Transportation Brugge.

“Bombardier wil op termijn enkel nog actief zijn in de luchtvaartsector”, bevestigt de Brugse ACV-secretaris Luc Logghe. “De Canadese groep heeft geld tekort en zoekt centen door haar nochtans winstgevende afdeling ‘transportation’ te grabbel te gooien.”

Op korte termijn zou een eventuele verkoop geen gevolgen hebben voor de Brugeoise. Daar werken momenteel 450 arbeiders en bedienden aan de fabricage van 1.260 nieuwe rijtuigen voor NMBS. “De eerste fase, de bouw van 400 rijtuigen, zorgt nog voor voldoende werk tot eind 2021. Bombardier Brugge heeft hiervoor evenveel werknemers moeten aanwerven als ze er de jongste jaren ontslagen heeft!”

Tweede fase uitgesteld

“Normaal gezien moet in de loop van dit jaar de tweede fase van deze bestelling, de levering van 300 extra rijtuigen, van start gaan. Maar dat order is verschoven. Bombardier heeft aan NMBS uitstel gevraagd voor de levering van die rijtuigen. Ik weet niet of dit te maken heeft met de mogelijke overname door Alstom.”

“Deze treinbouwer is deels in handen van de Franse staat. Bijgevolg leeft de vrees dat alle orders in de toekomst naar de Franse fabrieken zal gaan. Nu staat Bombardier Brugge sterk door het order van NMBS. Maar de toekomst op langere termijn is onzeker. Dat is ook vervelend voor alle toeleveranciers”, aldus Luc Logghe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.