Bom uit WO II tot ontploffing gebracht in Gemeenhof in Heule

De bom werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht in de velden net buiten het Gemeenhof.© CLL
De bom werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht in de velden net buiten het Gemeenhof.© CLL
Christophe Lefebvre

Vrijdag werd in het Gemeenhof in Heule, tijdens graafwerken, een bom uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. DOVO bracht het springtuig maandagmiddag 7 juni gecontroleerd tot ontploffing.

De bom, een Duitse mortiergranaat, werd door een aannemer ontdekt tijdens de heraanleg van een tuin. Bij het graven kwam het explosief naar het oppervlak en raakte het gekneld in de messen van de machine. De politie werd erbij gehaald, die op hun beurt de mensen van DOVO alarmeerden.

Tuig te instabiel

Na een grondige controle besloten de militairen dat het tuig te instabiel was geworden, waardoor een verplaatsing naar hun kazerne in Poelkapelle uitgesloten was. De bom werd dan ook naar de velden net buiten het Gemeenhof gebracht.

Maandag brachten zowel DOVO als leden van de brandweer, de grond in beeld. Men wilde vermijden dat nabijgelegen gasleidingen zouden worden beschadigd tijdens de explosie. De politie bracht op hun beurt de buurtbewoners op de hoogte. Niemand moest worden geëvacueerd, enkel moest men zich klaar houden voor een luide knal.

In velden tot ontploffing gebracht

Klokslag 12 uur drukten de mensen DOVO op de ontsteking, waarop een hoop aarde de lucht in vloog. Na een laatste controle werden de resten van het explosief geruimd en werd de plaats opnieuw vrijgegeven.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten