Bokswereldkampioene Axana (15) gehuldigd op stadhuis Kortrijk

Schepen van Sport Arne Weydts, kampioene Axana en trainer Michael Kongolo © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De 15-jarige Axana Depypere, kersvers wereldkampioene Muay Thai boksen, werd dinsdag op het stadhuis van Kortrijk gehuldigd.

De titel die de tiener uit Heule mee naar huis bracht, was dan ook niet van de poes. Muay Thai, een keiharde vechtsport met Thaise origines, staat wereldwijd bekend als genadeloos. Axana nam het in het Turkse Antalya op tegen de besten ter wereld en knokte zich een weg naar de wereldtitel.

Haar fenomenale prestaties ontgingen ook het Kortrijks stadsbestuur niet, waarop schepen van Sport Arne Vandendriessche Axana, haar trainer en haar familie op het stadhuis uitnodigde. Met een kwinkslag vergeleek hij Axana met Delfine Persoon, die haar wereldtitel verloor aan een Ierse tegenstandster. “Je hebt op een knappe manier revanche kunnen nemen”, liet hij zich ontvallen.

Tegelijk werd ook het belang van de diversiteit van het sportaanbod in Kortrijk aangekaart. “Er waren reeds plannen om het Mimosa-zwembad om te bouwen tot een tempel voor gevechtssport“, horen we. “Wie weet kan Axana zich dan hier op een potentiële Olympische deelname voorbereiden.”

Axana zelf, nogal verlegen buiten de ring, bleef erg bescheiden onder de massale aandacht. “De volgende stap wordt het Belgisch Kampioenschap, maar nu zou ik graag vertrekken. Ik moet immers nog gaan trainen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier