Boissons Beaux Frères uit Oostrozebeke halen Lucifer uit vergetelheid

Redactie KW

Met de regelmaat van een klok zorgen de Oostrozebeekse schoonbroers Tom D’Halluin en Tim Duyck voor een leuke verrassing. Dit keer konden ze de hand leggen op een laatste hoeveelheid van het bier Lucifer, ooit gebrouwen in de Meulebeekse Vondelbrouwerij.

“Bij een van onze recente zoektochten naar historische bieren in de streek kwamen we uit op Vondel en Lucifer. De twee bekendste bieren van de voormalige brouwerij Vondel in Meulebeke. Het Vondelbier verdween in 2007 van de markt en nu lijkt de toekomst van Lucifer ook onzeker”, opent Tim.

“Begin 1900 telde Meulebeke verschillende brouwerijen waarvan Vondel de grootste was. Deze brouwerij werd opgericht eind 1800 en kreeg in 1922 de naam Vondel vernoemd naar de toenmalige eigenaar Camiel Vande Vondele, maar ook naar de bekende Nederlandse dichter Joost van den Vondel van wie de beeltenis ook prijkte op de etiketten en de reclameborden. Het Vondelbier was een roodbruin bier. Daarnaast werd in de brouwerij ook het bier Lucifer gebrouwen, een amberkleurig bier genoemd naar het bekende werk van Vondel”, vervolgt Tom.

“Toen brouwerij Vondel ermee stopte in 1961, gingen de merken Vondel en Lucifer hun eigen leven leiden. Vondel werd verder gebrouwen door brouwerij Riva uit Dentergem, alias Liefmans Breweries. Na het faillissement in 2007 verdween het bier van de markt. Ook Lucifer werd eerst gebrouwen bij Riva en daarna nam Duvel-Moortgat het over.”

Lucifer bij Het Anker

“Toen kwam Charles Leclef, eigenaar van Brouwerij Het Anker, op het toneel en verwierf de rechten om het bier te brouwen en te commercialiseren. Hij zag in Lucifer een bier dat complementair was aan het Gouden Carolus gamma. Het bier werd aangepast naar een goudgeel sterk blond bier van 8% met een romige schuimkraag. Een mooie combinatie van fruitige aroma’s en zacht bittere toetsen met een delicate, hoppige afdronk. Ideaal in combinatie met vleesgerechten en kaasschotels”, weet fijnproever Tim er nog aan toe te voegen.

“Op zaterdag 6 juni 2009 werd het aangepaste Lucifer in primeur voorgesteld tijdens de kermis in Meulebeke. Het was Charles Leclef zelf die zijn creatie kwam voorstellen. Na de reuzenstoet op kermiszondag werd toen ook voor de eerste keer een Luciferverbranding georganiseerd, uiteraard met Lucifer als begeleidend drankje.”

“In 2009 werd het aangepaste Lucifer voorgesteld tijdens de kermis in Meulebeke”

“Toen ik begin dit jaar polste naar de beschikbaarheid van het bier bij brouwerij Het Anker, kreeg ik echter te horen dat men gestopt was met de productie ervan en dat de rechten op het bier zijn teruggegeven aan Duvel-Moortgat. Het goede nieuws was echter dat er nog wel een voorraad bier ter beschikking is.”

“We hadden onmiddellijk de reflex om dit eenmalig ter beschikking te stellen van onze vrienden in Meulebeke en omgeving. Mogelijk is dit dus de allerlaatste kans om een stukje vloeibare geschiedenis te herbeleven.”

Fantastische promotie

“Liefhebbers kunnen tot 31 januari 2021 een reservatie plaatsen bij Boissons Beaux Frères. Het Lucifer bier heeft een houdbaarheid tot ten minste half september 2021 en kan aangekocht worden per bak van 24 flesjes.”

“En uiteraard voorzien wij een fantastische promotie”, geeft Tim nog mee. “Je krijgt bij 18 flesjes, zes flesjes gratis en daarbovenop nog een gratis bierglas.” Het bier kan gereserveerd worden via tom@boissonsbeauxfreres.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.