Boezemvriendinnen Lies en Fanny samen op Kunstmuur in Deerlijk

Boezemvriendinnen Fanny Huysentruyt en Lies De Witte stellen samen hun schilderijen tentoon op de Kunstmuur in d'Iefte. (foto MVD)
Redactie KW

Lies De Witte en Fanny Huysentruyt zorgen voor een primeur op de Kunstmuur in d’Iefte. De boezemvriendinnen zijn net allebei door de artistieke microbe gebeten. Deze maanden stellen ze een selectie schilderijen tentoon in de inkomhal van het ontmoetingscentrum.

Lies De Witte en Fanny Huysentruyt zijn gekende figuren in het sociaal-culturele leven in Deerlijk. Op allerlei manifestaties en initiatieven zijn ze geregeld van de partij. “We hebben een goede band en we zijn zot van schilderen”, klinkt het. Lies De Witte (33) werkt bij de Deerlijkse IT-leverancier ConXioN. Ze is actief in de lokale politiek en zetelt als CD&V-gemeenteraadslid.

Tijdens haar vrije tijd schildert ze ook graag. “Al sinds ik klein was, zag ik mijn moeder op woensdagavond naar de schilderlessen in Ooigem vertrekken bij lesgeefster Hilde Chevalier”, verduidelijkt Lies. “Ik stond er toen niet altijd bij stil hoe elk schilderij tot stand was gekomen, waar de inspiratie vandaan kwam en welke technieken en materialen er werden gebruikt. Mijn mama bracht elke keer mooie schilderijen mee naar huis, van abstract tot figuratief.”

Verschillende stijlen

“Toen ik een drietal jaar een expo ging bekijken in atelier van Geert Coucke, waagde ik me zelf ook voor de eerste keer aan een workshop olieverf. Het voelde onmiddellijk goed om zo in de voetsporen van mijn mama te kunnen treden. Voor mij is schilderen een zalige vorm van ontspanning, want op dat moment ben ik enkel maar bezig met de creatie op zich. Tot op vandaag schilderde ik vooral portretten, maar de jongste tijd ben ik eigenlijk volop aan het experimenteren… Het kriebelt om verschillende technieken en stijlen uit te proberen. Het liefst zou ik naar een eigen stijl evolueren met een rode draad doorheen mijn werken”, legt Lies uit.

“De ideeën komen meestal uit mijn eigen omgeving. Zo zette ik als Deerlijkenaar onze ereburger Niels Destadsbader op doek. Maar het gaat ook persoonlijker. Met mijn tweelingzus Leen heb ik een heel speciale band. Voor haar verjaardag maakte ik een schilderij met twee foetussen die in de buik zitten en elkaar net een zoen geven. Voor dat werk haalde ik de mosterd bij een foto die ik ooit zag op een expo en die mij altijd is bijgebleven. De fysieke nabijheid in de buik, en dat 9 maanden lang, draagt bij tot de emotionele band die wij ons hele leven al ervaren. Dat weerspiegel ik in dat schilderij.”

Gezichten en ogen

Lies De Witte exposeert in d’Iefte samen met haar goeie vriendin Fanny Huysentruyt (42). Zij werkt als farmaceutisch assistente, woont al 22 jaar in Deerlijk en is lid van het Deerlijks kunstcollectief D Pro Art. “Bij mij begon het te kriebelen op mijn zestiende”, gaat Fanny verder. “Ik kocht in die periode allerlei boekjes over tekenen en schilderen en met de nodige zelfstudie ging ik aan het werk. Daarnaast zat ik vroeger soms uren te kijken hoe mijn opa creatief aan de slag was met verf en kwast.”

“Het artistieke zit bij mij duidelijk in de genen. Mijn opa was schilder en mijn moeder en tante zijn altijd creatief bezig geweest. Toen mijn opa stierf, kreeg ik zijn schildersezel en verf en ik was meteen vertrokken. Ik was een aantal jaar lid van Magenta, waar ik door Georges Schelstraete werd gestimuleerd om mij volledig te geven tijdens het schilderen en mijn gevoelens op doek te zetten. Waar ik mijn inspiratie vind? Ik laat me vooral inspireren door ogen, want ik schilder vooral gezichten en het liefst ogen. Je hoort wel eens dat de ogen de spiegel van de ziel zijn en je kan er inderdaad ongeveer alles mee uitdrukken. Het zit allemaal verborgen in de blik van de ogen of het gezicht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier