Boezemvrienden rijden 6.500 kilometer met motor voor het goede doel

Wim De Coene (links) uit Torhout en Jan Naessens uit Zedelgem trekken samen met de motorfiets door Marokko. Voor het goede doel. © foto JS
Johan Sabbe

Boezemvrienden Wim De Coene en Jan Naessens doorkruisen Marokko vanaf 29 april. Ze gaan drie weken met de motor op pad voor het goede doel. Het was Wim die met het unieke idee op de proppen kwam. “Maar ik was heel blij toen Jan op mijn uitnodiging inging. We zijn vrienden voor het leven.”

De twee mannen hebben een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Wim De Coene woont met zijn vrouw Ann Neyens en de kinderen Louis (19), Marlies (18) en Jasper (11) in de Eksterstraat in Torhout en Jan Naessens met zijn vrouw Bieke Van de Venne en dochter Bianca (25) in het Stierenpad in Zedelgem. Wim moet nog 50 worden – op 18 augustus – maar Jan is het al. Hij heeft Abraham vorig jaar op 26 april gezien. De twee kennen elkaar al zeker dertig jaar van toen ze samen bij Siemens in Oostkamp werkten. Wim startte er als programmeur en Jan als elektricien. Het klikte meteen op elk vlak tussen hen en ze zouden elkaar nooit meer uit het oog verliezen.

Het ondergoed eens wassen

Professioneel zijn hun wegen intussen andere richtingen uitgegaan, al zijn beiden in de wereld van de industrie actief gebleven. Jan is sales manager voor West-Europa in het Amerikaanse bedrijf Cognex, dat intelligente camera’s voor machines maakt en Wim is als automation manager verantwoordelijk voor de industriële automatisatie binnen de onderneming Cadcamatic in Ruddervoorde. Hebben beiden een boontje voor techniek, dan hebben ze dat in minstens even grote mate voor avontuur.

Ze hebben aan rotsklimmen en parachutespringen gedaan, Jan neemt deel aan offroad ultralopen en ging mountainbiken in de Himalaya en Wim waagde zich aan deltavliegen en is sinds zijn jeugdjaren motorfan. Met die laatste passie besmette hij Jan, die zich vier jaar geleden ook een motorfiets heeft gekocht. De tweewielers waarmee ze straks samen hun Marokko-avontuur aanvatten, zijn van het type BMW GS. Wim gaat met een 800cc op pad en Jan met een 1200cc. Elk met drie relatief kleine opbergbakken aan de motorfiets, dus is er niet veel plaats voor bagage. “We zullen van tijd tot tijd onderweg ons ondergoed eens moeten wassen”, lachen ze. “Ruimte om een dressing mee te nemen, is er niet.”

Traject tot aan de woestijn

Wim speelde al een tijdje met de gedachte om naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag een grote motortocht te ondernemen. “Eerst dacht ik om dat in mijn eentje te doen en naar het noorden te trekken. Naar pakweg de Noordkaap of het Oostblok. Maar mijn vrouw Ann verklaarde me niet goed wijs. Veel te koud ginder, zei ze. En bovendien moet je zoiets niet in je eentje doen. En dus paste ik mijn plannen aan en keek richting Noord-Afrika. Plus: ik zocht een metgezel en zo kwam ik automatisch bij Jan uit. Als er iemand is waarvan ik weet dat ik zonder ook maar één strubbeling drie weken op pad kan gaan, dan is het Jan wel. We zijn vrienden voor het leven.”

(Lees meer onder de kaart)

Boezemvrienden rijden 6.500 kilometer met motor voor het goede doel

“Was ik even blij toen hij onmiddellijk op mijn uitnodiging inging! Samen met de motor Marokko doorkruisen, vond Jan super. En zie: we konden concrete plannen smeden. Zes maanden geleden ben ik al met de voorbereidingen begonnen en heb ik ons traject bijeen gepuzzeld. We vliegen op 29 april naar Malaga in Spanje, waar onze motorfietsen met een vrachtwagen afgeleverd worden. Van daaruit gaat het naar Gibraltar, waar we de boot nemen naar Marokko. Dan start ons grote avontuur. We rijden vooral offroad, trekken door het onherbergzame Atlasgebergte en doen in het zuidoosten Merzouga aan, een dorpje aan de rand van het woestijngebied. Op die plaats zullen we trouwens in een tentenkamp slapen, waar we met kamelen heen gaan. Ook de andere overnachtingsplaatsen liggen vast, meestal B&B’s. Plaatsen waar we onze motorfietsen in veiligheid kunnen brengen. Sowieso is Marokko geen gevaarlijk land. De mensen zijn er vriendelijk.”

Onder andere voor mugheli

“In Marokko zullen we gemiddeld 250 à 300 kilometer per dag rijden”, pikt Jan in. “De wegen zullen er geen biljartlaken zijn uiteraard. Eenmaal onze rondrit gemaakt, na ongeveer twee en een halve week, keren we via Portugal, Spanje en Frankrijk met de motorfiets naar België terug. Dan zou de teller op 6.500 kilometer moeten staan. Wim en ik houden van avontuur, cultuur en natuur en zullen daar in het mooie Marokko geen gebrek aan hebben. Wat de temperatuur betreft, rekenen we op 25 à 30 graden. En geen neerslag.”

“Misschien nog het belangrijkste is dat we onze motortocht voor twee goede doelen organiseren”, vervolgt Wim. “We betalen onze reis uiteraard volledig zelf, maar de mensen kunnen ons steunen met 2 euro per kilometer. Mochten we elk van de 6.500 kilometers gesponsord krijgen, dan vergaren we liefst 13.000 euro voor de gekozen projecten. Enerzijds willen we de mughelikopter steunen die zijn uitvalsbasis op het domein van het Brugse AZ Sint-Jan heeft. En anderzijds financieren we de organisatie die mensen met een beperking de kans biedt om hun dromen waar te maken via het bekende VTM-programma Over Winnaars met Koen Wauters. Op het einde van het jaar zullen we het geld dan overhandigen in het kader van De Warmste Week.”

Wie de goede doelen van Wim en Jan wil steunen met 2 euro per afgelegde kilometer (uiteraard voor een afstand en dus een bedrag naar keuze) mailt even naar wim_de_coene@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier