Boezemvriend Chris Pollin is straks getuige op de trouw van Klaas Vantornout

Chris Pollin in 't Piccolootje met de toepasselijke uitdrukking 'Good friends are a treasure' op de muur: 'Goede vrienden zijn een schat.' © JS
Johan Sabbe

Chris Pollin (42) heeft het prominent op de muur van zijn broodjeszaak ‘t Piccolootje in de Industrielaan laten schilderen: ‘Good friends are a treasure’. Dat goede vrienden inderdaad een schat zijn, bewijzen hij en Klaas Vantornout al jaren. De vriendschap tussen de twee fiets- én autoliefhebbers is onvoorwaardelijk.

Klaas trouwt op zaterdag 19 mei, dag op dag zijn 36ste verjaardag, met zijn vriendin Annelies Van Sterthem en heeft Chris gevraagd om zijn getuige te zijn. “Daar ben ik blij om”, zegt laatstgenoemde. “Klaas en ik zijn twee zielen in een zak, zoals dat in het sappige West-Vlaams heet. We voelen elkaar zonder grote woorden aan.”

Ontmoet op training

Chris, die zelf jarenlang een prima wielrenner op de weg is geweest, heeft destijds nog samen met Klaas bij de elite zonder contract gekoerst. “We zijn elkaar op een verwaaide keer op training tegengekomen en het klikte vrijwel meteen”, aldus Chris. “Klaas is nogal een eenzaat, maar ik mocht er nog net bij (lacht). Vanaf toen zijn we vaak samen met de fiets op pad gegaan en is onze vriendschap almaar hechter geworden. De laatste tijd zijn die fietstochtjes tot gemiddeld amper een keer per maand afgenomen, onder meer door de drukte van mijn zaak.”

“Maar nu Klaas als profrenner stopt, zullen we misschien weer gemakkelijker momenten vinden waarop we beiden vrij zijn. Tenzij hij voorgoed naar Spanje zou trekken (gniffelt). We zijn al eens samen in dat zuiderse land geweest en zelfs toen – buiten het veldritseizoen – toonde Klaas zijn sterke karakter. Ik wilde hem van een zomerse cocktail laten genieten, maar hij weigerde ook maar één druppel alcohol. Zó professioneel was hij met zijn sport bezig. Hij heeft er heel veel voor gelaten. Je mocht bijvoorbeeld een lekkere éclair voor zijn neus zetten, hij zou hem zeker niet opeten.”

Nooit schijnheilig

Volgens Chris heeft Klaas een verlegen kantje. “Laat hem zijn supporterslokaal binnenkomen en hij zal zich in een hoekje nestelen. Dan denken sommige mensen dat hij niet sympathiek is, maar ze vergissen zich. Als je hem in een klein gezelschap treft, is hij een topkerel. Met veel humor en bijzonder eerlijk. Hij zegt de dingen zoals hij vindt dat ze zijn. Hij is nooit fake, nooit schijnheilig. Niet iedereen houdt daar echter van.”

Driekleur op wegdek

Na de Belgische titels van Klaas is Chris beide keren met een groepje supporters de nationale driekleur op het wegdek bij het huis van Klaas in de Parkstraat gaan schilderen. “De eerste keer, in 2013, mislukte ons kunstwerk een beetje door de regen, maar de tweede keer, in 2015, verliep het perfect. Het resultaat is nog altijd goed te zien, zowel ter plaatse als op Google Maps. Nu Klaas als profrenner stopt, verliezen we een grote kampioen. Hij die in 2013 in Louisville in de VS zonder pech wereldkampioen was geworden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.