Boetes tot 350 euro voor Kortrijkzanen die het wagen hun schaatsen aan te trekken

Een ijsboring vrijdagmiddag op de vijver aan Kortrijk Weide toont dit resultaat. Te weinig voor veilig schaats- en speelplezier in het weekend.© Stad Kortrijk
Een ijsboring vrijdagmiddag op de vijver aan Kortrijk Weide toont dit resultaat. Te weinig voor veilig schaats- en speelplezier in het weekend.© Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Schaatsen is in Kortrijk voorlopig nog nergens toegelaten. Het ijs is nog niet dik genoeg. Nu maandag hogere temperaturen worden aangekondigd, ziet het er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Toch waagden zich vrijdag al hier en daar mensen op het ijs. Zij riskeren een boete tot 350 euro.

Ondanks de aanhoudende vriestemperaturen is het de komende dagen niet toegestaan om in Kortrijk of deelgemeenten de schaatsen aan te binden op vrij toegankelijke vijvers, bufferbekkens of waterplassen.

Het koude winterweer houdt nog even aan. Bovendien voorspelt het KMI de rest van het weekend een mooie winterzon. Dit in combinatie met een afkoelingsweek in het middelbaar onderwijs en een nakende krokusvakantie doet velen dromen van schaats- en speelplezier op bevroren waterplassen. Toch blijft er een verbod.

Te dun

Na advies van de brandweer – die de dikte van het ijs controleert – blijkt de ijslaag nog niet dik genoeg. Officieel moet het ijs 12 tot 15 centimeter dik zijn om ‘veilig’ te zijn. De vrieskou zal waarschijnlijk net niet lang genoeg aanhouden om veilig schaatsen toe te staan. De brandweer blijft de dikte van het ijs wel opvolgen en geeft groen licht zodra het veilig kan.

350 euro boete

“De politiezone Vlas houdt de komende dagen een oogje in het zeil. Waaghalzen begeven zich letterlijk en figuurlijk op glad ijs. Ze riskeren niet alleen hun leven, maar ook een GAS-boete tot €350”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe.

Enkele jongeren waagden zich toch op het ijs aan de Lange Munte.© AN
Enkele jongeren waagden zich toch op het ijs aan de Lange Munte.© AN

Toch lijkt niet iedereen onder de indruk van die uitspraak. Werschillende jongeren leefden zich vrijdagnamiddag al uit op de vijver achter sportcampud de Lange Munte. Mest schaatsen, skateboards en een slee trokken ze het ijs op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier