Boerenmarkt verhuist naar Hoeve Te Coucx

Op zondag 22 september is er op Hoeve Te Coucx een boerenmarkt met streekproducten. “Het is de bedoeling om tweemaandelijks een grote activiteit te organiseren, al dan niet met partners”, aldus coördinator Jan Debruyne. De boerenmarkt vond eerder plaats op de Kinderboerderij Van Clé.

Bij ons bezoek aan Hoeve Te Coucx was het tweede leerjaar van de Posthoornschool van Wevelgem te gast. Voor ze een gezonde maaltijd voorgeschoteld kregen konden we nog een foto nemen. Vooraan zien we v.l.n.r. Dominique Dewitte, Hannelore Vandenberghe en Jan Debruyne van Hoeve Te Coucx. © EDB

De boerenmarkt van zondag wordt georganiseerd door Hoeve Te Coucx in samenwerking met Filip Decock van stad Kortrijk en de stadsboerderij. “Het concept is hetzelfde als vroeger in Kinderboerderij Van Clé. Er zullen naast standen met pompoenen en kalebassen, vleeswaren, eetbare insecten en truffels ook een springkasteel, een ballonplooier en kraampjes met eten en drinken aanwezig zijn.” De drankenlijst met artisanale en duurzame drankjes blijft dezelfde als deze die nu al in Hoeve Te Coucx gebruikt wordt. “We willen tegen volgend jaar nog meer evolueren naar natuurproducten, duurzaamheid en biologische producten.”

Meer uithalen

“Vroeger waren er de hoevefeesten en de boerenmarkt, maar we willen de programmatie aanpassen met meer activiteiten zodat de mensen ons blijven kennen”, legt Jan uit. “Op onze vorige locatie was dit niet mogelijk. We hadden één lokaal dat we konden gebruiken om scholen te ontvangen, met kinderen te werken en een bar in op te bouwen en telkens weer af te breken. Nu blijft onze bar staan en kunnen we toch met 50 kinderen tegelijk werken.”

Bij Hoeve Te Coucx zit men niet stil. “We werken aan een nog betere programmatie voor scholen en zijn ook meer inhoudelijk bezig in plaats van vooral met het uitmesten van de stallen. We willen kinderen weer in de natuur laten spelen en de natuur laten beleven. Op die manier kunnen we hen bewust maken van klimaat, milieu en natuur. We vergeten hierbij natuurlijk de landbouw niet. We hebben nog kippen, kalkoenen, cavia’s, konijnen, geiten, ezels en pony’s. Heidi het varken vond een plaatsje in een opvang voor neerhofdieren.”

Wandelingen

Op 11 oktober is er Nacht van de Duisternis op Hoeve Te Coucx. “Hiervoor werken we samen met Wildebras, Natuurpunt en stad Kortrijk. “Tijdens een wandeling door stadsgroen Marionetten leren kinderen vuur maken en spelen met licht en duisternis. Vanuit de boomgaard zullen ze ‘schrijven met licht’.”

Het weekend van 13 tot 15 december wordt een wandelweekend op en rond Hoeve Te Coucx. “Op vrijdag 13 december is er een feërieke wandeling met AZ Groeninge in het kader van de Warmste Week. Er zal een buitenmarktje zijn. Je kan er stukken pizza, een braadworst, glühwein en soep krijgen. Wij openen dan onze bar. ‘s Namiddags starten we al met het uithollen van bieten waar we lantaarns met theelichtjes van maken. Op zaterdag 14 en zondag 15 december is er hier een tussenstop van de Walk for Lyme van Guido Deleu, die dit ook voor het goede doel organiseert.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.