Boeren ‘spugen het uit’ en hangen zwarte rouwvlaggen uit na wanhoopsdaden collega’s

Landbouwer Philip Fleurbaey slaakt een noodkreet. © TP
Redactie KW

In een emotionele bui lanceerde landbouwer Philip Fleurbaey op sociale media een briefschrijfactie, toen hij vernam dat een Ieperse collega zich van het leven beroofd had. “De zoveelste. Ik tel drie wanhoopsdaden in tien maanden. En dat zijn alleen diegenen van wie ik weet heb. Sommigen vertellen dat ze willen stoppen met de stiel”, getuigt Philip. Ook andere boeren luchten hun hart en zullen zwarte rouwvlaggen uithangen. Ze krijgen nu antwoord van de minister, per brief.

“Dit kan zo niet verder”, schrijft Philip Fleurbaey (50) in zijn SPUUG-bericht. “De sector maakt de zwaarste crisis mee in decennia. Niet enkel financieel, maar ook mentaal zitten we aan de grond. Het doet pijn om toe te geven, maar de schoonste stiel ter wereld is niet meer.”

Op Twitter omschrijft Philip zichzelf als “de laatste melkboer van Stad Ieper”. Volgens zijn Vlamertingse collega en ABS-voorzitter Danny Metsu (53) telt Groot-Ieper nog 280 actieve bedrijven. “Nooit eerder was het zó erg”, aldus Danny.

“De extra overheidscontroles, te veel regeltjes, het gebrek aan respect … Het is psychologisch niet meer te dragen. Ik heb schrik dat er nog wanhoopsdaden volgen. Ik ken enkele boeren die opgenomen zijn in een psychiatrisch ziekenhuis.”

Depressie

“Ik werd opgenomen voor een depressie”, getuigt de Heuvellandse landbouwer Geert Clarebout (51), die al 25 jaar beginnende land- en tuinbouwers opleidt. “Tijdens mijn opname was ik daar lang niet de enige boer, en dat is intussen al een vijftal jaar geleden. Ik heb in die periode ook een bevriende veehouder verloren. Aan dit tempo verliezen we meer boeren dan we er kunnen opleiden. Ze zijn tende, opgebrand en ontredderd.”

“Ook door de administratieve druk: in de sector zijn er zelfs lesgevers en landbouwconsulenten van wie het elastiek te ver is uitgerekt doordat boeren bij hen hun beklag doen. Wij kunnen enkel doorverwijzen of de vzw Boeren op een Kruispunt signaleren. Uit ervaring blijkt dat het uitgerekte elastiek nooit meer dezelfde veerkracht heeft.”

Philip roept collega’s op zijn voorbeeld te volgen en hun ongenoegen per brief uit te spuwen richting Brussel. “Er is een actie nodig vanuit de basis, met persoonlijke, pakkende verhalen. Ik weet dat bij sommigen het moreel zéér laag is. Ze kunnen zelfs niet meer godveren. Weet dat schrijven therapeutisch werkt en oplucht. Gebruik geen grote woorden, maar laat uw hart spreken.”

Minister Crevits reageert

Vlaams Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) antwoordde woensdag met een open brief op Facebook “gericht aan onze landbouwers, onze Flandriens van het veld”. “Ondanks de vele open deuren, blijven vele ook vaak gesloten. Dan hoor ik, via andere wegen, verhalen die mij telkens opnieuw diep raken”, klinkt het onder meer.

Crevits benoemt toekomstige uitdagingen rond stikstofneerslag en klimaat, maar “onze boeren mogen dan wel vaak letterlijk brede schouders hebben, ook die brede schouders kunnen niet alles alleen aan”, aldus Crevits, die besluit met de oproep “wees trots op wat onze boeren elke dag doen, toon waardering en respect, betaal een correcte prijs voor hun producten.”

Zwarte rouwvlaggen

Maar Philip, die ook voorzitter is van de Ieperse Landbouwraad, verwacht meer en roept collega’s op om zwarte rouwvlaggen uit te hangen. “Om samenhorigheid te creëren. Vanuit het kabinet Landbouw werd beloofd om dringend in te zetten op mentale gezondheid. Het is niet meer dringend, het is hoog tijd. Het vat is niet leeg, het is gebarsten. Er staan levens op het spel”, waarschuwt Philip.

Vragen of nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Boeren op een Kruispunt op het nummer 0800 99 138.

Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier