Boeren en buren vieren 100ste verjaardag van Heesterse Landelijke Gilde

(foto GJZ)
Redactie KW

Volgend weekend viert de Landelijke Gilde in Heestert zijn 100-jarig bestaan. Zij bevorderen de band tussen de landbouwers en bewoners van het platteland. De vereniging heeft 150 leden.

Door Geert Vanhessche

Net na de eerste wereldoorlog, in 1919, werd de vereniging opgericht als de Belgische Boerenbond. De oprichters in Heestert waren E.H. Dekeyzer en Felix Hooghe. Felix werd meteen voorzitter en dit tot 1946. Hij werd opgevolgd door Emiel Desrumaux, die in 1965 zorgde Ghislain Hooghe, neef van de oprichter, voor de wissel van de wacht. Na het overlijden van Ghislain (1977) werd Herman Lateur voorzitter tot in 1982.

Dan nam Luc Vandesteene de leiding over. Hij was 25 jaar voorzitter en nu nog steeds bestuurslid. In 2007 gaf hij de fakkel door aan Danny Phlypo. Hij kan rekenen op een bestuursploeg met Joseph Debode, Antoon Deprez, Jaak Maertens, Luc Vandesteene, Guy Verrue Guy, Luc Baert, Geert Vandennieuwenborgh, Raf Deprez, Denis Desrumaux, Bart Dewaele, Bart Vantieghem, Steven Phlypo en ikzelf”, somt secretaris Johan Coussement op. “In totaal kunnen we rekenen op 150 leden”, voegt hij er nog aan toe. De Boerenbond wilde kennis en vorming doorgeven aan land- en tuinbouwers. In 1972 werd de Boerenbond uitgebreid met Landelijke Gilden.

Hoevefeesten

Landelijke Gilde komt op voor het platteland en verbindt de plattelandsbewoner en de landbouw. “Als Landelijke Gilde behartigen wij de dorpsmobiliteit, dorpsonderwijs en dergelijke meer. Naast vorming en voorlichting, worden er dan ook meer culturele, recreatieve en ontspannende activiteiten georganiseerd zodat we een ruimer publiek kunnen bereiken. Onze afdeling heeft een waaier aan activiteiten zoals een dropping, bowling, ontbijt, snooker, nieuwjaarsreceptie, Sint-Elooisviering en om de twee jaar organiseren we een tweedaagse reis. De mensen kennen ons vooral voor de Hoevefeesten, die het eerste weekend van september doorgaan en we samen met KVLV en KLJ organiseren.”

Sneukeltocht en bbq

100 jaar Landelijke Gilde? Dat kon de organisatie niet zomaar laten voorbijgaan. “We gaan een heel weekend feesten! We starten op zaterdag 13 juli om 18 uur met een eucharistieviering in de hoeve Desrumaux in de Pontstraat 75 te Heestert. Daarna volgt een academische zitting en worden een aantal bestuursleden gehuldigd samen met onze nationale voorzitter Sonja De Becker. Aansluitend heffen we samen met de genodigden het glas.”

Op zondag 14 juli is er een gezinsvriendelijke sneukeltocht zowel voor wandelaars (5 km) als voor fietsers (23 km). Onderweg geniet je van versnaperingen.

Inschrijven kan tot 10 juli via lgheestert1@outlook.com of bij Danny Phlypo (0471 47 08 59). Deelnemen kost 5 euro te betalen bij de start aan hoeve Desrumaux.

Na de sneukeltocht is er nog een barbecue vanaf 17 uur, ook voor niet-deelnemers aan de sneukeltocht. Hiervoor betaal je 15 euro, kinderen tussen 6 en 12 betalen 8 euro en wie jonger is dan 6 mag gratis tafelen. Kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden of inschrijven via lgheestert1@outlook.com. Inschrijven voor de barbecue kan ook tot 10 juli.

Je kan ter plaatse betalen of overschrijven op rekeningnummer BE35 7384 1100 0237 met vermelding van naam en aantal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier