Boeren anticiperen op nieuw verbod en pompen nu al massaal water op

Redactie KW

Voor het vierde jaar op rij kampen onze landbouwers met uitzonderlijke droogte. Ze anticiperen op een nieuw verbod en pompen nu al massaal water uit bufferbekkens om hun eigen voorraad te spijzen.

“Door de coronacrisis heb ik nu meer tijd om mijn vader te helpen.” Kevin Tommelin (18) rijdt dezer dagen voortdurend weg en weer tussen de waterput van zijn vader en het publieke bufferbekken in Langemark. “Ik doe de rit tussen Langemark en het Boezingse gehucht Pilkem tot 20 keer en dat al vier dagen lang. Er kan 17.000 liter in mijn aanhangwagen. In totaal heb ik al 800.000 liter opgepompt, maar dat is nog niet goed genoeg. Onze akkers hebben meer water nodig dan we hier kunnen halen, maar alle beetjes helpen. We hebben onlangs maïs ingezaaid, maar die wil nog niet schieten door de droogte. Hopelijk lukt het straks wel na de beregening.”

Kevin is lang niet de enige, die water oppompt. “We hopen dat het bufferbekken niet gesloten wordt zoals de voorbije jaren, maar komen net als andere landbouwers nu al water halen. Het zal de komende dagen alleen maar drukker worden aan het bufferbekken.”

Het captatieverbod wordt elk jaar vroeger ingevoerd en de schade wordt alsmaar groter“, aldus vader Henk (53). “Op ons bedrijf kunnen we tot 5 miljoen liter bufferen in een put, die we 3 jaar geleden aanzienlijk hebben uitgebreid naar aanleiding van de extreme droogtes. Intussen is de put bijna vol. We zullen het water vooral gebruiken voor onze aardappelen en bloemkolen in de buurt. Wanneer de put leeg is, kunnen we niks meer doen voor onze planten. Dat maakt me bang.”

De Boerenbond wil dat dat de boeren maximaal worden ontzien bij het invoeren van droogtemaatregelen. “Het productieproces kan niet zomaar stilgelegd worden om na de droogteperiode herop te starten. Dit zou fatale gevolgen hebben voor de planten en dieren en voor de voedselproductie zelf“, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Het instellen van een mogelijk captatieverbod, bovenop de hindernissen die de land- en tuinbouwers nu ondervinden door de coronacrisis, stelt landbouwers voor een dubbele uitdaging.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.