Boer Jos start crowdfunding om stuk weide te ‘redden’ van projectontwikkelaars

De weide is het levenswerk van boer Jos. Het is iets waar hij al voor zorgt sinds hij als boer begon, bijna 40 jaar geleden.© LBR
De weide is het levenswerk van boer Jos. Het is iets waar hij al voor zorgt sinds hij als boer begon, bijna 40 jaar geleden.© LBR
Redactie KW

Boer Jos uit Reningelst heeft een crowdfunding opgestart om een weide van bijna een hectare te kunnen vrijkopen. Hij wordt alvast gesteund door zijn gezin, buren, sympathisanten … “Projectontwikkelaars staan te springen om die mooie weide te converteren in een nieuwe wijk. Als dit gebeurt, is de weide voorgoed weg”, zegt boer Jos Six (60). Als de crowdfunding slaagt, zou de weide voor een deel een parkfunctie krijgen. Lukt het niet, dan gaat de opbrengst naar het goede doel.

De weide van boer Jos ligt in Reningelst, een deelgemeente van Poperinge. Een deel van de weide is eigendom van boer Jos Six (60). Hij is getrouwd met Moniek Desmet, vader van 5 kinderen en grootvader van 2 kleinkinderen.

“Hij is boer in hart en nieren, voorstander van de betonstop, zet zich in voor natuurbehoud en hecht belang aan biodiversiteit”, zegt dochter Marjolein. In 2018 stonden verschillende weiden van de boerderij op het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) aangeduid als de meest geschikte locatie voor bebouwing. De gronden hadden een oppervlakte van 1,5 hectare. Uiteindelijk werd de visie bijgestuurd en blijft de weide van boer Jos deels private groenzone en deels woongebied.

“Dat deel van de weide is niet langer een zorg, maar voor een ander stuk van de weide, bijna een hectare, zijn er verschillende mede-eigenaars. Projectontwikkelaars staan nu natuurlijk te springen om die mooie weide te converteren in een nieuwe wijk. Iets onomkeerbaars. Als dit gebeurt, is de weide voorgoed weg. Kapot. Als er een verkaveling komt, dan is Reningelst zijn groene long kwijt. We willen gewoon niet dat dit de zoveelste verkaveling wordt. Reningelst leeft. We geloven dat de plannen voor het behoud van de weide Reningelst nog in een hogere versnelling kunnen doen schakelen. De weide zien we als leidraad in ons streven naar een warm en zorgzaam dorp”, vertelt Marjolein. “De weide is het levenswerk van boer Jos. Het is iets waar hij al voor zorgt sinds hij als boer begon, bijna 40 jaar geleden.”

Idyllisch plekje

Na het overlijden van Firmin Six en Fientje Verdonck werd Jos, samen met zijn broers en zussen eigenaar van de weide.

“Er is geen ruzie in de familie en dat willen we ook helemaal niet”, zeggen Jos en Moniek. “Ze zijn bereid om het stuk weide te verkopen als we het geld samen krijgen. In september volgt een evaluatie waar we staan en hoe we verder moeten. Laat één ding duidelijk zijn. Alleen kunnen we de weide niet kopen. Daarom hebben we ook de crowdfunding opgestart. We wensen deze weide met zoveel mogelijk mensen vrij te kopen” zegt Jos.

“We dromen ervan dat dit een idyllisch plekje mag worden waar iedereen van kan genieten. Er werd een crowdfunding op poten gezet, want er is veel geld nodig. We hopen dat we genoeg mensen vinden die een financiële bijdrage doen zodat we de grond kunnen vrijkopen. Dit is een gezamenlijke inspanning van iedereen dit in het project gelooft, die met ons helpt meedenken of een financiële bijdrage doet”, aldus Marjolein.

Bij de boerderij van boer Jos ‘de Groenselpoorte langs de Pastoorstraat’ kan je nu al genieten van een lekkere picknick. “Je krijg een mand vol lekker eten van de streek. Daarnaast hebben we ook een groot aanbod groenten en fruit die we dagelijks vers aanbieden. Het is van eigen kweek of van de streek”, vertelt Moniek.

Parkfunctie

Momenteel werd er 1.897 euro ingezameld via 24 donaties. Er is een bedrag van 620.000 euro nodig. “We kregen al giften uit Kortrijk, Brussel en Gent, mensen uit de Bourgogne schreven ons al aan met tips. Buren van de weide, Reningelstenaars, mensen uit de streek, familie, mensen met een hart voor groen. De sympathisanten zitten overal.”

“Als we in dit plan slagen zal de weide een ontspannings- en rustplaats worden. Een deel parkfunctie, met een pad dat beide kanten van het dorp verbindt, een plaats om te picknicken, een leemoven die iedereen kan gebruiken, een appelboomgaard, een plekje om te logeren … Een stukje groen in het dorp die we graag willen delen en zo bouwen we aan een dorp dat futureproof is en waar het aangenaam vertoeven zal zijn. De plannen met onze toekomstvisie zijn bijna af. Laat ons hopen dat we het bedrag kunnen verzamelen. Als het niet lukt, hebben we besloten om het ingezamelde bedrag te schenken aan een goed doel. Maar laat ons daar nu nog niet aan denken. We blijven hoopvol”, zeggen Jos en Moniek.

Financiële steun

“Storten kan al vanaf 5 euro en alle beetjes samen helpen om ons doel te bereiken. Kleine centjes kun je ook opsparen en in onze spaarpot bij hoevewinkel De Groenselpoorte in Reningelst deponeren. Bedrijven, organisaties en particulieren die op zoek zijn om te investeren zijn ook meer dan welkom om een steentje bij te dragen.”

Het Poperingse stadsbestuur liet al weten dat als dit plan lukt, ze niet verder zullen onteigenen. “Voor ons was het belangrijk om te garanties te hebben dat het stadsbestuur zelf geen stappen wenst te ondernemen om de weide te verkavelen. Verder werd er onlangs ook een dorpenplan voorgesteld. Heel wat buren en dorpsbewoners waren vragende partij voor een park of wat meer groen in Reningelst. Binnenkort wordt er ook een nieuw RUP opgemaakt voor Reningelst. We denken dus dat onze actie voor het behoud van de weide een perfecte timing heeft als we de weide als ‘figurant’ in dit RUP willen. De plannen voor de weide zijn momenteel in ontwerpfase. Als deze plannen klaar zijn worden ze zeker voorgesteld aan het stadsbestuur en wie weet springen ze mee op de kar?”

(LBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.