Boer boekt internationaal succes met uniek paardenras: “Lusitanos kunnen concurreren met warmbloeden”

Ook zijn vrije tijd brengt Thibaud het liefst door met zijn paarden.© MM
Ook zijn vrije tijd brengt Thibaud het liefst door met zijn paarden.© MM
Redactie KW

Op een steenworp van de drukke Brugsesteenweg ter hoogte van de Zuid-Oostwijk in Bredene ligt, ver weg en toch dichtbij, stal Prinsenhof. Thibaud Dehondt fokt er sinds kort een bijzonder paardenras voor de internationale markt. “Portugese Lusitanos waren ooit bestemd voor de stierengevechten, maar zijn vandaag uitstekende dressuurpaarden”, aldus Thibaud.

Thibaud Dehondt (28) leeft al zowat zijn hele leven tussen de paarden. “Mijn mama Claudia Larsen startte hier twintig jaar geleden onze stal. Het begon ooit als een hobby, maar is vandaag uitgegroeid tot een meer dan voltijdse bezigheid.”

Dressuurpaarden

Tijdens een stage in Portugal na zijn studies internationale marketing ging Thibaud met het lokale lusitano-ras aan de slag. “Ik leerde er de befaamde ruiter Luis Valença kennen, die onder meer de in paardenmiddens bekende Cavaluna-shows verzorgt. Lusitanopaarden werden aanvankelijk gekweekt voor de stierengevechten. Maar ze bleken ook uitstekende dressuurpaarden te zijn. Op de Olympische Spelen in Tokio zul je er bijvoorbeeld een tiental aan het werk zien.”

Thibaud ging zich na zijn verblijf in Portugal daarom verder specialiseren in het werken met dit Portugese ras. “Lusitanos zijn intussen erg in trek. We verkopen vandaag in de VS, Japan, Zuid-Korea en de markt wordt steeds groter. Iberische paarden importeren doen we al veel langer, maar sinds dit jaar zijn we zelf met een kweekprogramma met lusitanos begonnen. Samen met collega Emile Vandenborre hebben we de Coudelaria (Portugees voor fokkerij, red.) Dehondt-Vandenborre opgericht. Die telt vandaag een 30-tal paarden.”

Op de Olympische Spelen zul je een tiental Lusitanos aan het werk zien

Mond-aan-mondreclame doet in het mondiale paardenwereldje daarna de rest, want een veulen dat nog maar goed 48 uur op de wereld stond, werd al meteen verkocht aan een koppel uit Monaco, onthult Thibaud. “Het zijn dan ook kwaliteitspaarden die absoluut kunnen concurreren met de warmbloeden waarmee in onze contreien doorgaans gereden wordt. Lusitanos zijn moediger en wendbaarder en verwerken dressuurbewegingen als de piaffe, pirouette of passage eigenlijk beter.”

Terwijl Thibaud zijn verhaal doet, wijst hij op een drachtige merrie in de aanpalende weide. “Die moet straks bevallen. Dat wordt dus nachtwerk. Paarden houden en kweken vergt nu veel tijd en arbeid. Weekend of feestdag, de paarden hebben hun dagelijkse verzorging nodig. Maar ik zou dit voor niks willen ruilen. We verhuren ook stallen, geven les en training, richten paarden af en om de twee maanden organiseren we hier ook clinics met Portugese ruiters. We hebben bovendien paarden in Portugal staan, waardoor we zowat om de twee maanden ook even naar daar afreizen. Maar pas op, ik doe het niet allemaal alleen, hoor. Mijn mama helpt nog altijd mee en ook vriendin Heidelinde en zus Axelle springen bij.”

Working Equitation

Tussen het vele werk met de paarden door, vindt Thibaud gelukkig nog wat tijd voor ontspanning. Met paarden uiteraard. “Ik doe aan working equitation, een onderdeel van de paardensport die hier nog niet echt populair is en zijn oorsprong vindt in de Zuid-Europese landen. De sport bestaat uit vier disciplines: een dressuurproef, een stijlparcours met hindernissen, een snelheidsproef met hindernissen en een proef met vee waarbij je bijvoorbeeld koeien moet hoeden.”

Thibaud mocht in 2015 België vertegenwoordigen op de wereldbeker Working Equitation. “In 2016 nam ik ook deel aan het EK in Duitsland.”

Maar vandaag gaat veel van zijn tijd dus op in een voor deze streken bijzonder kweekprogramma. “Er zijn een tiental fokkers in België, maar in West-Vlaanderen zijn we vandaag de enige die lusitanos kweken”, besluit Thibaud.

Meer informatie over stal Prinsenhof en zijn bijzondere lusitanos op www.stalprinsenhof.be.