Boekenjuf Heidi stimuleert lezen

Boekenjuf Heidi leest voor tijdens ‘Vers Geperst’ van Davidsfonds Kuurne. © ADM
Redactie KW

Sinds vorig schooljaar heeft Kuurne met Heidi Claus een nieuwe boekenjuf. Aangezien zij enkele jaren in een boekenwinkel werkte en aangezien lezen en boeken haar passie zijn, besloot ze om halftijds te aan blijven als kleuterjuf in de basisschool Zuid in Stasegem en ook halftijds aan de slag te gaan als boekenjuf in Kuurne.

“Een boekenjuf heeft als opdracht om het lezen bij kinderen te stimuleren en de leerkrachten in de klas bij te staan om zo de kinderen meer aan te zetten tot lezen”, duidt Heidi. “Het is zeker niet de bedoeling om de leerkrachten extra werk te geven. Integendeel. Het is om hen te helpen om de kinderen meer te motiveren om te lezen. Lezen is leuk, lezen is leren en lezen is vooral heel ontspannend. Kinderen kunnen zich in een boek eens even terugtrekken en soms ook zichzelf herkennen. Een boek lezen is een beetje wegdromen in een fantasiewereld en tegelijk ook een manier om beter met taal om te gaan en zelf ook beter te leren schrijven.”

Spannend verhaal

De coronamaatregelen van vorig schooljaar gooiden de plannen van Heidi ondersteboven. Ze mocht de lagere scholen niet bezoeken om, zoals voorzien, alle klassen eens binnen te gaan en om eens te luisteren naar de wensen van de leerkrachten. “Ik heb geprobeerd om toch zoveel mogelijk online een en ander te verwezenlijken”, vervolgt ze. “Maar dat was niet eenvoudig. Ik heb een Facebookpagina opgericht waar leerkrachten inspiratie kunnen opdoen. Ik heb ook een Pinterestaccount aangemaakt met allerlei leuke kinderboeken gerangschikt volgens thema. Via YouTube las ik enkele verhalen voor kinderen voor.”

In elke klas lees ik een stukje van een verhaal voor – Heidi Claus

“Ik ben heel blij dat dit nu allemaal gewoon ‘live’ kan. Ik ben dit schooljaar eigenlijk opnieuw gestart en ik ben al begonnen met mijn bezoekjes aan de kleuter- en lagere scholen van Kuurne om daar mezelf voor te stellen. Het is de bedoeling dat ik klas per klas eventjes binnen ga en uitleg geef aan de kinderen. Per klas neem ik dan enkele leerlingen mee naar een ander lokaal waar ik de kinderboeken voorstel en een stukje uit een leuk verhaal voorlees”, legt Heidi uit. “Op het moment dat het spannend wordt, stop ik met voorlezen en zeg ik hen dat ze het boek in de bibliotheek kunnen halen en zelf thuis het verhaal kunnen verder lezen. Zo stimuleer ik hen om eens naar de bibliotheek te gaan én tegelijk ook om te lezen.”

Activiteitenkalender

Heidi organiseert in de scholen ook activiteiten tijdens de voorleesweek (20-28 november 2021) en op Gedichtendag (27 januari 2022). Samen met de bibliotheek bekijkt ze wat er allemaal kan gepland worden tijdens de Jeugdboekenmaand in maart 2022.

“Via de culturele verenigingen leg ik ook contacten met initiatieven voor kinderen. Het is een manier om mijn gezicht en mijn functie meer bekendheid te geven”, stelt ze. “Zo las ik vorig weekend voor op ‘Vers geperst’ van het Davidsfonds en zal ik 16 oktober ook voorlezen tijdens de vertelwandeling van de Gezinsbond.” (ADM)

Info: boekenjufkuurne@gmail.com, op Facebook en Pinterest onder ‘Boekenjuf Kuurne’

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.