Boek ‘Snelheid en Spektakel’ eert motorsport in Sint-Joris

Hendrik De Rycker schenkt het eerste exemplaar aan burgemeester Jos Sypré, hier samen met het Schepencollege en enkele personen uit de tijden van de motorraces. (foto Regi)
Redactie KW

De vroegere raadzaal, nu ook wel trouwzaal genoemd, wordt vooral gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen, zoals de ontvangst van (wereld)kampioenen. Deze keer liep de zaal vol met motorsportcoryfeeën voor de voorstelling van het boek ‘Snelheid en Spektakel’, geschreven door Hendrik De Rycker.

Burgemeester Jos Sypré heette iedereen van harte welkom en opende zijn woordje met erop te wijzen dat een kwarteeuw lang de rust van het Lattenklieversdorp Sint-Joris plaats maakte voor ronkende motoren. “Roger De Rycker en Jerome Waerniers slaagden erin, samen met een krachtig team van De Motorvrienden, om Sint-Joris op de motorcrosswereldkaart te plaatsen”, aldus de burgemeester.

“Honderden piloten en duizenden toeschouwers proefden er de zwarte aarde en de benzine van de tweetaktmotoren. Een internationaal karakter kreeg de motorcross pas door de snelheidsraces, die op de openbare weg georganiseerd werden. We zijn dan ook verheugd dat Hendrik De Rycker, zoon van Roger, erin geslaagd is een prachtig boek te komen voorstellen. Hij legde de kiemen voor een drieluik aan motorsportgeweld. Er loopt momenteel nog een expo Snelheid en Spektakel in zaal Sinjo te Sint-Joris. Er wordt een filmavond Motorsport in woord en beeld georganiseerd, gekoppeld aan wandelingen.”

Juweeltje

Hendrik De Rycker schetste de geschiedenis van de motorsport in Sint-Joris en verwees voor de historische feiten naar zijn boek, dat uitgegeven werd bij Bibliodroom. “Snelheid en Spektakel brengt vijftien legendarische motorsportjaren tot leven met uniek beeldmateriaal, memorabilia, wedstrijdverslagen en petites histoires”, prijst Hendrik zijn boek aan.

“Je snuift de benzine van de tweetaktmotoren en ziet de modder in het rond spatten bij de gebeurtenissen van de piloten, medewerkers, bondsmensen en journalisten, die alles vanop de eerste rij meemaakten. Het boek is een hardcover met 176 bladzijden. Er zijn zo’n 200 nooit eerder gepubliceerde foto’s in opgenomen. Het boek is te koop via de website www.motorsportsintjoris.be en bij lokale krantenhandelaars in Sint-Joris, Knesselare en Aalter.

“Mijn uitgever Johan Vergote van Bibliodroom heeft er op een strenge manier voor gezorgd dat het boek tot een juweeltje is uitgegroeid. Via de eerder vermelde website vindt men extra informatie. Het boek kost 39,95 euro en mag bij motorliefhebbers niet in de kast ontbreken”, aldus Hendrik De Rycker. (Regi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.