Boek over ‘vergeten’ flandrien

Marc Vercruysse (links) en Dirk Defoort met het boek 100 Ware Waregemnaars waarin een pagina met foto over André Defoort (rechts in het boek) staat. Dat is tot nog toe het enige werk waarin de Flandrien uit Beveren-Leie een bijdrage kreeg (foto DJW)
Marc Vercruysse (links) en Dirk Defoort met het boek 100 Ware Waregemnaars waarin een pagina met foto over André Defoort (rechts in het boek) staat. Dat is tot nog toe het enige werk waarin de Flandrien uit Beveren-Leie een bijdrage kreeg (foto DJW)
Redactie KW

Beveren-LeieBinnenkort verschijnt ‘André Defoort. Flandrien en Volksvriend’, een boek over de wielrenner uit Beveren-Leie die altijd in de schaduw van de ultieme flandrien Briek Schotte heeft gestaan. “Straks krijgt André de aandacht die hij verdient”, zegt auteur Marc Vercruysse.

“André Defoort was zes jaar jonger dan Briek Schotte, maar ze waren wel generatiegenoten”, vertelt Vercruysse. “ André is veel minder gekend bij het grote publiek, maar hij was een heel degelijke en veelzijdige renner. Op de weg haalde hij 26 overwinningen waaronder het BK in 1941 -, op de piste verzamelde hij 32 eerste plaatsen. En in de klassiekers behaalde hij verscheidene ereplaatsen. Toch een aardig palmares.”

“Het leek me een mooi moment om een boek over hem te publiceren. Het is tachtig jaar geleden dat hij Belgisch kampioen werd en volgend jaar is hij vijftig jaar dood. Bovendien kreeg een deel van het parcours van het BK dit jaar in Waregem zijn naam.”

Jongste zoon Dirk Defoort werkt intensief mee aan het boek over zijn vader. Hij zorgt onder andere voor foto’s, documenten en achtergrondinformatie. “Vader was een echte volksvriend, heel goed gekend in het Waregemse en omgeving. Samen met moeder hield hij een druk beklant café open. Hij stichtte de Koninklijke Wielerclub Sport na Arbeid in Beveren-Leie, die nog altijd zeer actief is. Het is mooi dat er voor het eerst een boek over vader wordt gepubliceerd. Tot nu toe is er alleen die pagina met foto in ‘Honderd Ware Waregemnaars’.”

Marc Vercruysse heeft alvast zijn vele contacten aangesproken, niet alleen voor sponsoring maar ook om vooraf in te tekenen. De opbrengst van de verkoop gaat naar het goede doel. “We hebben al veel namen van kandidaat-kopers mogen noteren”, zegt Vercruysse. “Maar de oplage moeten we nog bespreken met drukkerij Baert. Het formaat ligt wel vast: dat van een handige agenda.”

Champagne!

“Er komt ook een actie met de firma Delicham uit Waregem. Zaakvoerder Frank Dekeyster zal flessen champagne verkopen met een aantal speciale capsules: allemaal afbeeldingen en foto’s van André Defoort. Dat worden collector’s items voor de verzamelaars van capsules.”

“De opbrengst van alles gaat, na aftrek van de kosten, voor een groot deel naar SoNoBeG, een organisatie in Beveren-Leie die gezinnen met problemen financieel ondersteunt. Ook het Waregems wooncentrum voor personen met een beperking Ten Anker gaan we steunen.”

Info en voorintekeningen: Marc Vercruysse, 0471 07 54 69 of vercruyssemarc@skynet.be en Dirk Defoort, 0475 59 63 07 of d.defoort@skynet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.